En nu nog 800.000 kinderen

Over twee weken begint de GGD met het inenten van kinderen tot en met 4 jaar.

Wat moeten de ouders van die kinderen tot die tijd doen? En vier andere vragen.

1Wat heeft minister Klink besloten over het vaccineren tegen de Mexicaanse griep?

Hij breidt de risicogroep uit tot kinderen van nul tot en met vier jaar.

Kinderen, vanaf een half jaar oud tot en met vier jaar, kunnen een vaccinatie tegen de Mexicaanse griep krijgen. Hun ouders krijgen een oproep van het consultatiebureau.

Baby’s tot een half jaar mogen de griepprik niet hebben. Het vaccin met het afweer-oppeppende adjuvans is bij hen niet getest. Daarom kunnen huisgenoten van die baby’s de twee prikken tegen de Mexicaanse griep krijgen. Door zelf geen griep te krijgen beschermen die mensen zo de baby bij hen in huis.

En alle zwangeren die langer dan drie maanden in verwachting zijn adviseert minister Ab Klink (Volksgezondheid) nu dringend om zich te laten vaccineren. Ja, die zwangeren konden het vaccin al krijgen, maar die oproep was vrijblijvend gesteld. „Er zijn nieuwe onderzoeksgegevens die laten zien dat het risico voor zwangeren toch hoger is”, zei Klink gistermiddag op een persconferentie in Den Haag. Klink reageerde er op een vervolgadvies van de Gezondheidsraad over de vaccinatie tegen Mexicaanse griep. Voor de mensen uit de al eerder vastgestelde risicogroepen verandert er niets. Zij kunnen hun prikken gewoon bij de huisarts of in hun ziekenhuis of verpleeghuis halen.

2Dus nu tóch een prik voor kinderen. Terwijl we eerst hoorden dat het wel meeviel met de kindersterfte aan de Mexicaanse griep. Dat er altijd weleens een kind aan de griep sterft.

Het gaat niet in de eerste plaats om de dood. Onder de zeventien griepdoden in Nederland was één nul- tot vijfjarig kind. En vier kinderen van vijf tot vijftien, maar die krijgen nog steeds geen prik. Het gaat er allereerst om, schrijft de Gezondheidsraad, dat die hele kleintjes zo vaak ernstig ziek worden, vergeleken met alle andere kinderen en volwassenen. Ze krijgen soms een longontsteking en moeten dan beademd worden. „Beademing van die allerkleinsten geeft vaak longschade in het latere leven”, zei kinderarts prof. dr. Lieke Sanders van het UMC Utrecht op de persconferentie in Den Haag. „Dat willen we dus liever niet.” En wat de kinderartsen helemaal niet willen, is dat er deze winter te weinig intensivecarebedden voor kinderen beschikbaar zijn, zoals in landen op het zuidelijk halfrond gebeurd is. De Gezondheidsraad noemt dat als tweede reden om ouders van kleintjes de griepprikken aan te raden.

3Wat gaat er nu gebeuren?

De consultatiebureaus van de GGD’s sturen volgende week alle ouders met een kind van nul tot en met vier jaar een uitnodiging om tweemaal een prik tegen de Mexicaanse griep te komen halen. Twee prikken zijn nodig om goed beschermd te zijn, blijft de Gezondheidsraad volhouden.

De GGD’s huren in steden en dorpen sporthallen of andere grote ruimtes af om in één of twee dagen iedereen die een prik wil hebben te helpen. Dat gebeurt in de week die maandag 23 november begint. De vaccinatieweek voor de volgende prik begint op 14 december.

Alle zwangeren hebben in principe al een vaccinatieoproep gehad. Ook vrouwen die op punt van bevallen staan kunnen een prik halen. En de tweede prik na de bevalling. Daarmee beschermen ze hun pasgeboren kind.

4Om hoeveel kinderen, zwangeren en ouders gaat het eigenlijk?

Er zijn ongeveer 800.000 kinderen van een half tot en met vier jaar. En ongeveer 200.000 tot 300.000 ouders en huisgenoten van baby’s van nul tot zes maanden. Ongeveer 1,1 miljoen in totaal dus. Daar is na 23 november genoeg vaccin voor. Leverancier GSK heeft dan 2,2 miljoen vaccins Pandemrix geleverd. En fabrikant Novartis heeft dan inmiddels 6 miljoen doses Focetria naar Nederland gestuurd.

5En tot die week van de 23ste, wat moeten ouders van kleine kinderen doen? Thuis houden van de crèche?

„Nee”, zei Klink, „de overheid adviseert niet om de crèches te sluiten. Dat gaat te ver”. En hij zei nog maar eens dat met een goede hygiëne de griep te vertragen is en dat het een milde griep is die bovendien nog niet zoveel mensen ziek maakt. De epidemie komt net op gang in Nederland. Het ergste moet nog komen, wil hij maar zeggen. Roel Coutinho, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding zei: „Ja natuurlijk hadden we die vaccins eerder willen hebben, maar de epidemie duurt wel twee of drie maanden. Het is dus wel laat, maar niet te laat.”

Twijfels over vaccinatie bij een zwangere vrouw: Opinie, pag. 18.

    • Wim Köhler