En nu maar hopen dat de regen stopt

This photo taken on November 8, 2009 shows an aerial view of a piece of land with cows and vehicles surrounded by floodwaters at the village of Jeram Perdas in Rantau Panjang, in the northern Malaysian state of Kelantan. Hundreds of villagers were temporarily evacuated from the area after floods were triggered from the start of the annual monsoon season. MALAYSIA OUT AFP PHOTO /The New Straits Times Press/Fathil Asri AFP

Een waterpeil van negen meter kan de rivier de Golok, die Thailand scheidt van Maleisië, nog net aan. Afgelopen zondag ging het mis. Het waterpeil steeg tot 9,69 meter en bijna vierduizend inwoners van de noordelijke provincie Kelantan hebben hun huizen verlaten.

Zo ook hier in het dorpje Jeram Perdas in Maleisië, waar de meesten zijn geëvacueerd, op enkele bewoners na.

De hevige regenval in het noorden van Maleisië markeert het begin van het jaarlijkse moessonseizoen, tussen november en februari. Laagliggende dorpen zijn vrijwel jaarlijks de klos.

Door de moesson zijn in deze provincie sinds zondag twee mensen omgekomen: een 9-jarig meisje dat verdronk nadat ze tijdens een spel met leeftijdgenoten in de aangezwollen rivier was gevallen, en een man die tijdens een zwempartij in de rivier door het hoogtij werd meegesleurd. Of de mensen op deze foto de regenval hebben overleefd, is niet bekend. Maar de kans is groot: volgens de laatste berichten zou het minder zijn gaan regenen.