'Dit past in staatsdeelnemingenbeleid'

Nederland werkt aan een Noordwest-Europese markt voor energie. De overname van een Duits stroomnet door een Nederlands staatsbedrijf past daarbij, zegt TenneT-baas Kroon.

Netbeheerder Tennet neemt het Duitse hoogspanningsnet van E.ON over, voor 885 miljoen euro. Vooral grootverbruikers van stroom in Nederland, zoals staalbedrijf Corus, aluminiumsmelter Aldel en chemieconcern Akzo, zullen opgelucht zijn. In Duitsland is de stroom al jaren goedkoper, omdat veel centrales daar op kolen draaien. Nederland heeft juist veel gascentrales. Het prijsverschil was een paar jaar geleden zo’n 15 euro per megawatt. „Nu ligt het rond de 5 euro”, zegt directeur Mel Kroon van Tennet. Door de integratie van de twee hoogspanningsnetten verwacht hij dat de prijzen in Duitsland en Nederland meer naar elkaar toe zullen groeien.

Goeie zaak dus voor de Nederlandse industrie?

„De overheid probeert al jaren iets te doen aan de hoge stroomprijzen in Nederland. We hebben een kabel gelegd naar Noorwegen voor de import van goedkope waterkracht. We hebben koppelingen gemaakt met de handelsbeurzen van België en Frankrijk. We bouwen nu een verbinding naar Groot-Brittannië. Met Duitsland ging het tot nog toe wat lastiger om stappen te zetten. Door de overname verwacht ik een tempoversnelling in de integratie van die twee markten. Voor Nederland is het belangrijker om een Noordwest-Europese markt te krijgen dan bijvoorbeeld voor Frankrijk of Duitsland. Daar zijn de stroomprijzen traditioneel laag. Wij zijn redelijk duur door het vele gas dat we gebruiken.”

Zitten er nog andere voordelen aan de overname?

„Ons net wordt stabieler. Als er nu iets gebeurt zie je de prijs op de APX [de handelsbeurs in Amsterdam, red.] onmiddellijk pieken, wat extra kosten met zich meebrengt. Na de overname wordt onze markt groter, wat een dempende werking heeft op de pieken. Verder moeten we in Nederland reservevermogen aanhouden voor als er iets mis gaat. Nu Duitsland erbij komt, kunnen we het reservevermogen beter op elkaar afstemmen. Ook daar besparen we. En we gaan met de Duitsers een systeem opzetten voor uitwisseling van data, zodat we beter op de hoogte zijn van elkaars stroommarkten en van gegevens over windsnelheden. De Duitsers hebben veel kennis op het gebied van windenergie en de inpassing ervan.”

Twee jaar geleden nam Gasunie, dat ook een staatsbedrijf is, al een gasnet over in Duitsland. Nu koopt Tennet een stroomnet. De Nederlandse staat onderneemt over de grenzen. Hoe vindt u dat?

„Het is goed dat we samen met het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Financiën kijken wat relevant is voor het creëren van een Noordwest-Europese markt. Het staat zo ook in het staatsdeelnemingenbeleid: daar waar het leidt tot versterking van de kerntaak zijn ook buitenlandse activiteiten denkbaar. Kerntaken zijn bijvoorbeeld zorgen voor betaalbare stroom en leveringszekerheid.”

Hoe lang hebben de onderhandelingen geduurd?

„We zijn er een maand of vijf mee bezig geweest. E.ON heeft vorig jaar november besloten te verkopen. We hebben contact met ze opgenomen. Er is geen veiling gekomen, zoals de bedoeling was, maar we hebben er bilateraal over gesproken. Dat ging goed.”

Gaat u banen schrappen in Nederland of Duitsland?

„Nee.”

    • Marcel aan de Brugh