Cultworst

De Berlijnse Muur viel. Ik keek ernaar op televisie, samen met mijn Duitse Geliebte. Hij kwam uit Noordrijn-Westfalen en was net als ik nog nooit in Berlijn geweest. Later verhuisde hij naar deze stad, omdat het voor jonge architecten een paradijs was, een belofte van hoop en vernieuwingsdrang.

Nog veel later zocht ik hem er op. Hij woonde in Prenzlauerberg, een wijk die ooit deel uitmaakte van Oost-Berlijn. Er was een biologische markt op een zonovergoten pleintje, en het stikte er van de jonge mensen die zich, gezeten aan houten picknicktafels, tegoed deden aan Frühstück mit Sekt.

Ondanks de grauwe woonkazernes en ondanks de vele afbraakterreinen („Kijk, hier zouden ze iets moeten neerzetten à la Le Corbusier”, zei mijn ex-vriendje), kon ik mij maar moeilijk voorstellen hoe het er ooit was geweest, voor die 9de november 1989.

Voordat ik op de trein naar huis stapte, nam hij mij mee naar de Wittenbergplatz, het kapitalistisch epicentrum van voormalig West-Berlijn. Daar, bij de vrolijk groen en geel geschilderde snackbar Witty’s, at ik mijn eerste en enige curryworst. Het was een biologische curryworst, want Witty’s is een biologische Imbiss, dus of-ie representatief was durf ik niet te zeggen. Wel durf ik te beweren dat een bezoek aan Berlijn niet volledig is zónder zo’n curryworst-experience.

Der Currywurst (spreek uit: kurriewoerst, dus niet: koeriewoerst) werd in 1949 uitgevonden door een Berlijnse genaamd Herta Heuwer. Zij grilde een worst, sneed hem in plakjes en serveerde hem met een pittige, zoetzure saus op basis van tomatenketchup kerriepoeder en worcestershiresauce. In de jaren zestig maakte ook Oost-Berlijn kennis met deze worst aus dem Westen.

Het gerecht geniet inmiddels in heel Duitsland een cultstatus, niet in de laatste plaats dankzij politiecommissaris Schimanski die in de krimi Tatort menig curryworst onder zijn snor doorschoof. In 1993 publiceerde Uwe Timm de novelle Die Entdeckung der Currywurst. En deze zomer opende in de Schützenstrasse, vlak bij Checkpoint Charlie, een museum gewijd aan de Berlijnse snack der snacks: het Deutsches Currywurst Museum (www.currywurstmuseum.de).

Voor 2 personen:

125 ml runderfond (mag uit een pot komen)

60 ml ketchup

1 eetlepel kerriepoeder + extra om te bestuiven

1 theelepel suiker

½ theelepel aardappelzetmeel

cayennepeper

worcestershiresauce

2 verse saucijzen

optioneel: fijngesneden ui gemengd met gedroogde chilivlokken

Breng in een pannetje de fond, ketchup, kerrie en suiker aan de kook. Laat een paar minuten sudderen. Roer het aardappelzetmeel los met een lepel water en voeg toe aan de saus. Kook al roerend 1 minuut en maak de saus pittig op smaak met cayenne, worcestershire, zout en peper. Laat afkoelen. Gril de worsten gaar in een grillpan. Snijd in plakjes en begiet rijkelijk met currysaus. Bestuif met kerriepoeder en strooi er, als je wilt, wat van de pittige ui over.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over de Duitse keuken op nrcnext.nl/koken.

    • Janneke Vreugdenhil