Brown blundert in briefje over medeleven

Een premier kan in moeilijkheden komen op de meest onverwachte fronten. De Britse premier Gordon Brown is in verlegenheid gebracht door een condoleancebriefje aan de moeder van een gesneuvelde militair in Afghanistan.

Brown begon zijn met de hand geschreven briefje met de aanhef ‘Dear Mrs James’, hoewel haar achternaam Janes luidt. Het was ook twijfelachtig of de premier de juiste naam kende van haar zoon, Jamie, die vorige maand bij een bomexplosie om het leven kwam. Diens naam was deels doorgekrast. Daarnaast bevatte de brief ettelijke spelfouten.

Jacqui Janes zei tegenover het boulevardblad The Sun dat ze het briefje al na vier regels woedend had weggesmeten, omdat ze het als een belediging voor haar zoon beschouwde. De zaak werd gisteren breed uitgemeten in de Britse media.

Om de schade te beperken belde Brown Jacqui Janes. Daarbij verontschuldigde hij zich voor zijn slechte handschrift en onderstreepte hij het beste voor te hebben met de militairen. Ze nam hun gesprek op en ook de tape belandde bij The Sun.

Van verschillende zijde werd erop gewezen dat Brown als gevolg van een rugbyongeval in zijn jeugd een gebrekkig gezichtsvermogen heeft, waardoor hij soms moeite heeft met lezen. Binnen de Labourpartij mopperden sommigen dat de premier het slachtoffer is van een campagne van The Sun, die zich eind september openlijk tegen hem keerde.