Boete TROS na uitzenden Bibaboerderij

De TROS moet een boete van 270.000 euro betalen voor het uitzenden van de kinderserie Bibaboerderij. Het gaat om de hoogste boete die het Commissariaat voor de Media ooit heeft opgelegd.

Volgens de toezichthouder is de televisieserie illegaal gesponsord door Schuitema, het moederbedrijf van supermarktketen C1000. De Mediawet verbiedt het sponsoren van kinderprogramma’s.

Bovendien heeft de TROS meegewerkt aan een „vooropgezet plan” om een commercieel concept in de markt te zetten. Daarmee heeft de publieke omroep zich schuldig gemaakt aan het genereren van winst door Schuitema, aldus het Commissariaat.

„We vinden dit een grove overtreding”, zegt commissaris Madeleine de Cock Buning, belast met programmatoezicht en handhaving. „Een verzwarende factor is dat het om kinderen gaat. Dat is een kwetsbare groep.” De TROS tekent bezwaar aan tegen het besluit van het Commissariaat. Als dat bezwaar wordt afgewezen stapt de omroep naar de bestuursrechter, zo kondigde de TROS gisteren in een persbericht aan.

Uit onderzoek van deze krant bleek afgelopen zomer dat Bibaboerderij een ‘reclameverhikel’ is van Schuitema. Dat bedrijf betaalde zo’n 4 miljoen euro voor de 130 afleveringen. Tegelijk verkochten de supermarkten ‘Bibaproducten’.

De serie kostte de TROS niets. De omroep betaalde weliswaar anderhalve ton aan de producent, maar kreeg dat terug uit de royaltyopbrengst. De TROS haalde de serie in juni van buis, na overleg met het bestuur van de Publieke Omroep. Bibaboerderij werd uitgezonden onder de vlag van Z@ppelin, het kinderprogramma van de Publieke Omroep. De serie keert niet terug als het oordeel van het Commissariaat in stand blijft, zegt de TROS.

De omroep kreeg vorige week van minister Plasterk (Media, PvdA) een nieuwe uitzendlicentie. Eerder gaf het Commissariaat een negatief advies over de licentie. De omroep overtrad al vaker de sponsor- en reclameregels met quasi-commerciële producties.

De minister zei te verwachten dat de omroep zich in de toekomst beter aan de Mediawet gaat houden. Op aandringen van Plasterk heeft de TROS extra garanties gegeven voor naleving van de regels.

Commissaris De Cock Buning: „Als de TROS nu nog vindt dat ze de Bibaboerderij-serie mocht uitzenden, dan lijkt dat in tegenspraak met hun toezegging om zich aan de regels te houden.”

Commentaar: pagina 7

Eerdere artikelen op nrc.nl/omroep