Bij de moeders baart ook het vaccin onrust

Peuters en zwangere vrouwen is inenting tegen Mexicaanse griep aangeraden. Sommigen vinden het risico van vaccinatie groter dan van het virus.

Ze hoopte dat het advies negatief zou zijn. Dat de overheid zou zeggen: u hoeft uw peuter niet te laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep. Suzan Marinus, moeder van Sky (3), kijkt blij naar haar „kerngezonde” peuter. Een vrolijk ventje met een bos zwarte krullen. Ze had liever gehad dat zijn lichaampje het virus op een natuurlijke manier zou bestrijden. Maar wat moet, dat moet, en dan past Marinus zich wel aan. Gisteren raadde minister Klink (Volksgezondheid, CDA) aan alle kinderen van 6 maanden tot 4 jaar in te enten tegen het H1N1-virus.

Bij peuterspeelzaal de Kleine Plantage in Amsterdam waren alle ouders er gisteren mee bezig: inenten of het risico op besmetting lopen? Het dilemma wordt vergroot, vinden sommigen, doordat van alle kanten ‘informatie’ komt over griep en vaccin. Het bericht vorige week dat enkele verder gezonde kinderen overleden aan de gevolgen van de Mexicaanse griep, baart onrust. Net als de waarschuwingen van zelfverklaarde deskundigen over de onbekende gevolgen van allerlei vaccinaties. Die zijn te lezen op de website ‘Verontruste Moeders’. Zij wantrouwen de overheid en de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Volgens het rijksinstituut voor de volksgezondheid RIVM is die argwaan misplaatst.

Esther van Bennekom, moeder van twee zoons onder de vier, vindt het een lastig dilemma: „Ik heb liever dat het immuunsysteem het zelf oplost. Maar als de overheid het adviseert, dan doen we het. Ik bedoel: je moet er niet aan denken dat je kind ziek wordt en dat het dan binnen twee dagen gebeurd is. Dat was zo bij dat ene meisje dat de Mexicaanse griep bleek te hebben. Dat is het enge. Ik ga altijd pas na drie dagen koorts naar de huisarts.” Van Bennekom gaat er, zoals de meesten, van uit dat de prik veilig is.

Een andere moeder bij de Kleine Plantage heeft zichzelf vorige week al laten inenten – ze werd per abuis opgeroepen omdat ze nog stond geregistreerd als zwangere. „Ik heb het maar gedaan. Vooral het bericht dat gezonde mensen eraan overleden, was voor mij aanleiding de prik te nemen. Ik zal de kinderen ook vaccineren als de overheid dat adviseert.”

De enige die geen seconde twijfelt aan het vaccin is de Amerikaanse moeder Brooke Cudden: „We reizen vaak naar Amerika en daar worden alle kinderen ingeënt. Dus onze dochter van twee ook.”

Iets anders ligt het voor zwangere vrouwen. Wie nog geen 13 weken zwanger is, mag níét worden ingeënt. Alle onderdelen van het embryo, zoals hersens en zenuwstelsel, worden in die periode ontwikkeld en zouden beschadigd kunnen raken door een vaccin. Alle andere zwangeren moeten wel worden gevaccineerd, luidt sinds een week het advies van de wereldgezondsheidsorganisatie.

Jadine van Ooijen heeft zich woensdag al laten inenten. Zij is 21 weken zwanger van haar eerste kind – haar buik is nog bescheiden. „De huisarts raadde het me aan, dus heb ik ’t maar gedaan.” Een aantal van haar collega’s heeft zware griep en zelf zit ze niet te wachten op hoge koorts tijdens de zwangerschap.

Iedere vrouw die bij de verloskundigenpraktijk aan de Amsterdamse Churchilllaan komt, vraagt ernaar, vertelt verloskundige Conny de By. Zij kan daar sinds een week stellig over zijn: „Wij adviseren, conform de richtlijn van de WHO, alle zwangere vrouwen zich te laten vaccineren. Als ze niet willen, hoeft dat natuurlijk niet.”

Zwangere vrouwen behoren tot een ‘risicogroep’ omdat ze tijdelijk kwetsbaarder zijn dan andere vrouwen, stelt de WHO. De By: „Het lichaam van een zwangere vrouw werkt al hard waardoor een verkoudheid bijvoorbeeld meestal twee keer zo lang duurt als bij andere vrouwen. En de Mexicaanse griep is op zichzelf niet ernstig maar de bijkomende complicaties, zoals longontsteking, kunnen dat wel zijn.” Hoge koorts kan vanaf ongeveer de 36ste week zelfs spontaan een bevalling opwekken.

In de wachtkamer van De By zit ook Jetske Meerum ter Wogt. Zij is 35 weken zwanger van haar tweede kind en laat zich niet inenten tegen Mexicaanse griep. „Ik ga op mijn gevoel af, want ik weet helemaal niet of een prik zinvol is. Maar ik heb niet het gevoel dat ik kwetsbaar ben en bovendien weet je niet wat de risico’s van een prik zijn voor mijn kind.”

Op haar werk, het VU Medisch Centrum, worden alle medewerkers over twee weken gevaccineerd, maar zij „ontsnapt daaraan” omdat ze over een week met zwangerschapsverlof gaat.

Ook haar eerste kind, van anderhalf, zal ze niet laten inenten. „Ze zit niet op een crèche en komt dus met weinig mensen in aanraking. Ik denk niet dat ze het virus oploopt.”

Monique (31), vijftien weken zwanger, laat zich ook niet vaccineren. Ze heeft er goed over nagedacht, vertelt ze, en vindt het onnodig. „Slechts twaalf op de tienduizend mensen hebben Mexicaanse griep. Bovendien weet ik niet of het vaccin schadelijk is voor de baby.”

Ze wil niet met haar naam in de krant omdat „iedereen wel een oordeel heeft over de vraag of ik me moet inenten of niet. Ook mijn moeder.”

    • Frederiek Weeda