Bestuurscrisis rond voordracht Marcouch

Bij de PvdA in Amsterdam-West is een bestuurscrisis ontstaan rond het beoogde lijsttrekkerschap van Ahmed Marcouch. Na bemiddeling door Lodewijk Asscher, leider van de Amsterdamse PvdA, is vannacht een compromis uitgewerkt.

In dit compromis wordt Marcouch, die door de kandidaatstellingscommisie was uitverkoren, toch lijsttrekker. Zijn rivaal Achmed Baâdoud, wethouder in Osdorp en de favoriet van de meeste lokale PvdA-bestuurders, krijgt een prominente plek op de kandidatenlijst. Het bestuur was rond het sluiten van deze krant nog in vergadering over het compromis.

„Je kunt niet om Marcouch heen. Marcouch is hét gezicht van de PvdA in Amsterdam-West”, zegt Margreet Elings, voorzitter van de kandidaatstellingscommisie. De huidige voorzitter van stadsdeel Slotervaart moet volgens de commissie dus lijsttrekker worden bij de verkiezingen volgend jaar in het stadsdeel Nieuw-West. .

Het bestuur van Nieuw-West besloot vorige week donderdag om het advies naast zich neer te leggen. Met 7 tegen 4 stemmen gaf het bestuur de voorkeur aan Achmed Baâdoud, wethouder Financiën in Osdorp. Baâdoud stond niet op de kandidatenlijst, omdat hij alleen als lijstrekker wilde.

Waarom een meerderheid van het bestuur een voorkeur heeft voor Baâdoud, is onduidelijk. Voorzitter Hans Aertsen (voorstander van Marcouch) was niet bereikbaar. Hij en andere bestuursleden stelden hun portefeuille ter beschikking.

Het bestuur heeft afgelopen weekeinde meermalen tevergeefs vergaderd met de sollicitatiecommissie en landelijk partijvoorzitter Liliane Ploumen, die te hulp was geroepen door de Amsterdamse PvdA. Nadat Van Aertsen – voorstander van Marcouch – en andere bestuursleden hun portefeuille ter beschikking stelden, besloot Ploumen om een ‘zwaargewicht’ te laten bemiddelen. Dat werd Asscher, die met enkele bestuurders en commissieleden tot diep in de nacht vergaderde op het stadhuis.