Aantal eerstejaars gestegen tot 50.000

Rotterdam. Het aantal eerstejaars dat zich heeft ingeschreven voor een studie aan een Nederlandse universiteit is dit jaar sterk gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Vergeleken met 2008 ligt het aantal nieuwe inschrijvingen tussen de 11 en 12 procent hoger. In totaal verwelkomen de universiteiten ruim 50.000 nieuwe studenten, die instromen vanuit het voortgezet onderwijs of het hoger beroepsonderwijs. Dit blijkt uit cijfers die universiteitsvereniging VSNU gisteren bekend maakte. Afgelopen zomer meldden de diverse instellingen voor hoger onderwijs al dat het aantal eerstejaarsinschrijvingen sterk was toegenomen. Belangrijkste oorzaak is, volgens de VSNU, het feit dat studenten nu de zekerheid van een studie verkiezen boven reizen of de arbeidsmarkt.