7 redenen om uit te gaan

1 muziek

Arctic Monkeys

Amsterdam: Heineken Music Hall. Op 10 & 11 nov 20.00u. Kaarten: 38 euro. www.heineken-music-hall.nl

Op Lowlands 2009 werd het bekend: de Britse indie-rockband Arctic Monkeys staat twee avonden in de Heineken Music Hall. De straatschoffies uit Sheffield spelen nieuwe nummers van hun derde album Humbug, afgewisseld met de bekende hits. Special guests: Eagles of Death Metal.

2 cabaret

Sex & Drugs & Hoog-Barok

Leeuwarden: De Harmonie. Tijd: 20.15u. www.harmonie.nl

Een ruig rocknummer tegen Zeeland (en dus ook tegen Bløf), een immorele lofzang op de twintigste eeuw, een jazznummer tegen jazz – en dat is nog maar een heel klein deel van wat Mike Boddé en Thomas van Luyn in Sex & Drugs & Hoog-Barok te bieden hebben. T/m 29 dec (www.harrykies.nl).

3 dans

Foltz + Company

Haarlem: Toneelschuur. Tijd: 20.30u. www.toneelschuur.nl

In Mothers, Lovers, a few Friends, and a Dog verkennen Bob Foltz, Juliëtte van Ingen en Dries van der Post verschillende aspecten van de liefde. Dynamische dans met veel humor.

4 debat

Duitsers hebben geen humor en Nederlanders zijn zuinig...

Rotterdam: Goethe Instituut. Tijd: 20.00u. Gratis. www.arminius.nu

Ons denken over andere landen is vergeven van allerlei stereotypen. Bij Nederlanders denken we aan zuinigheid en Duitsers zouden geen humor hebben. Hoe zijn deze ooit ontstaan, en wat is er eigenlijk van waar? Met: Huib Wursten, consultant bij ITIM en adviseur van grote organisaties over cultuurverschillen, en Monika Flacke, auteur van het boek Mythen der Nationen.

5 muziek

Kings of Convenience

Rotterdam: WATT. Tijd: 20.30, deuren open 19.00u. Entree: 18 euro. www.watt-rotterdam.nl

Optreden van het Noorse indiefolk-duo Kings Of Convenience, bestaande uit Erlend Øye (van The Whitest Boy Alive) en Eirik Glambek Bøe. De twee kennen elkaar vanaf hun tiende levensjaar en maken dromerige en melancholische gitaarpop, met harmonieuze samenzang en ingetogen arrangementen. Onlangs verscheen hun – overwegend akoestische – derde album Declaration Of Dependence.

6 tentoonstelling

minä perhonen

Tilburg: Audax Textielmuseum. T/m 28 febr. www.textielmuseum.nl

Werk van de Japanse mode- en textielontwerper Akira Minagawa en zijn label minä perhonen. Behalve ruim vijftig outfits zie je interieurtextiel, beklede stoelen, porselein en modeaccessoires. Naast de tentoonstellingsruimte is een plek ingericht met werk van de jonge Nederlandse modeontwerper Sanne Jansen.

7 cabaret

Wie Ali zegt, moet B zeggen

Heerlen: Theater Heerlen. www.parkstadlimburgtheaters.nl

Muzikale voorstelling waarin rapper Ali B laat zien wat hij allemaal heeft meegemaakt sinds zijn eerste theatershow in 2004. Over Tupac, Bach, The Godfather, Deepak Chopra, het Marokkaanse Rifgebergte en Monte Carlo. T/m 7 februari (www.alib.nl).