Zwarte lijst voor geweld amateurs

Amateurvoetballers die zich schuldig maken aan ernstig wangedrag en daarvoor langdurig worden geschorst, kunnen gedurende hun straf geen lid meer worden van een andere vereniging. De KNVB heeft een ‘Lijst Landelijk Voetbalverbod’ ingevoerd om te voorkomen dat spelers die een jaar of langer worden uitgesloten alsnog lid worden van een andere vereniging die bij de KNVB is aangesloten. Dat meldde de voetbalbond vandaag.

„De KNVB wil het sociale klimaat op de voetbalvelden verbeteren”, zegt directeur amateurvoetbal Ruud Bruijnis van de KNVB. „De invoering van een landelijk voetbalverbod past in ons beleid om ongewenst gedrag in het Nederlands amateurvoetbal te bestrijden en herhaling te voorkomen.” Amateurverenigingen kunnen ook zelf spelers die als gevolg van wangedrag zijn geroyeerd aan de lijst laten toevoegen. De tuchtcommissie bepaalt vervolgens of een speler in aanmerking komt voor een landelijk voetbalverbod.

De KNVB werd de afgelopen weken opnieuw geconfronteerd met zwaar geweld op de voetbalvelden. Zo ontaardde gisteren een wedstrijd in Heelsum in een massale vechtpartij tussen twee teams. Dat maakte de politie vandaag bekend. Een 40-jarige Edenaar is aangehouden wegens mishandeling van een 42-jarige man uit Renkum. Hij zou de Renkummer onder andere een kopstoot hebben gegeven. „De mannen voetbalden zelf niet, maar waren wel betrokken bij de wedstrijd”, zei een woordvoerster van de politie. Bij het duel, dat wel is uitgespeeld, zou onenigheid zijn ontstaan over een spelregel.

Bij de amateurclubs bestond al langere tijd de behoefte aan een databank van spelers die zich hebben misdragen. Een club die een speler royeert, informeert doorgaans niet de KNVB en/of andere verenigingen. Hierdoor kon een gestrafte speler eenvoudig lid worden van een andere club en verder voetballen. De KNVB registreerde op zijn beurt alleen spelers die door de tuchtcommissie waren geschorst of uit het lidmaatschap waren gezet.

De KNVB benadrukt dat de Lijst Landelijk Voetbalverbod voldoet aan de Wet bescherming persoonsgegevens en is goedgekeurd door het College bescherming persoonsgegevens (CBP). (ANP)