Voetbalweekend

Trainer Louis van Gaal kan voorlopig rustig ademhalen. Ondanks het teleurstellende gelijkspel (1-1) zaterdag van zijn club Bayern München tegen Schalke 04 en het afzakken naar de achtste plaats in de Bundesliga, hoeft de Nederlandse oefenmeester niet direct te vrezen voor zijn baan. „We zullen in alle rust afwachten tot Kerstmis en dan de stand van zaken bekijken”, zei manager Uli Hoeness. „Het was geen rampzalige wedstrijd, maar eigenlijk een heel fatsoenlijke”, oordeelde de machtige manager over het duel, waarin Arjen Robben zich in de tweede helft nadrukkelijk manifesteerde. Aanvoerder Mark van Bommel speelde de hele wedstrijd, maar Van Gaal liet Edson Braafheid buiten de ploeg.

Van Gaal zei verder dat hij Luca Toni op het matje zal roepen. De Italiaanse spits werd in de rust gewisseld en verliet meteen boos het stadion. „Dat is niet verstandig. Het is niet goed voor het team en niet goed voor Toni. Ik zal dat met hem bespreken.”

Hamburger SV heeft gisteren punten ingeleverd op koploper Bayer Leverkusen. De Duitse club van de Nederlandse internationals Joris Mathijsen en Eljero Elia, die 1-2 maakte, kwam in de wedstrijd tegen Hannover 96 niet verder dan een gelijkspel: 2-2.

AC Milan heeft in de Italiaanse Serie A de uitwedstrijd bij Lazio Roma met 2-1 gewonnen. De club steeg daardoor naar de derde plaats op de ranglijst. Thiago Silva en Pato maakten voor Milan voor rust de treffers, Thiago Silva scoorde in de tweede helft in eigen doel. Clarence Seedorf speelde bijna de hele wedstrijd, Klaas Jan Huntelaar bleef op de bank.

Chelsea heeft gisteren in de Premier League de topper tegen Manchester United in zijn voordeel beslist. De Londense miljoenenploeg won met 1-0 dankzij een doelpunt van aanvoerder John Terry. Clesea staat nu vijf punten ‘los’ van Manchester en Arsenal, dat Wolverhampton Wanderers met 4-1 versloeg. Jan Vennegoor of Hesselink hielp zijn club Hull City aan een zege. In eigen stadion won Hull met 2-1 van Stoke City. De Nederlandse aanvaller scoorde in blessuretijd.

Real Madrid heeft een lastige hindernis genomen. De derby bij Atletico eindigde na langdurige dominantie in een benauwde 3-2 zege. De achterstand op koploper FC Barcelona bleef daardoor beperkt tot één punt. Bij Real deed Rafael van der Vaart alleen de laatste vijf minuten mee. Hij loste Kaka af. Ruud van Nistelrooy bleef op de bank. Royston Drenthe ontbrak in de selectie. FC Barcelona gaat ook na tien speelronden in de Primera Division ongeslagen aan de leiding. De ploeg van coach Pep Guardiola won zaterdagavond in eigen huis met 4-2 van Real Mallorca. Pedro maakte twee doelpunten, Thierry Henry en invaller Lionel Messi één.

RKC Waalwijk heeft zaterdagavond de tweede overwinning van het seizoen geboekt, de eerste op vreemd terrein. In het Goffert Stadion in Nijmegen verraste de hekkensluiter NEC met 1-0. Derk Boerrigter was de matchwinnaar voor de club uit Waalwijk, die het zonder de geschorste trainer Ruud Brood moest stellen. RKC-speler Hans Mulder kreeg tien minuten voor tijd zijn tweede gele kaart en moest vervroegd naar de kleedkamer.

Enkele clubs in het betaald voetbal zijn deze week voor het eerst verrast door onaangekondigde dopingcontroles. Onder meer spelers van Vitesse en NAC kregen tijdens de training bezoek van controleurs van de Nederlandse Dopingautoriteit. De onverwachte controles zijn een uitvloeisel van de mondiale antidopingcode. Sinds de wereldvoetbalbond FIFA zich afgelopen zomer als laatste grote sportbond conformeerde aan die code, zijn ook de zogeheten ‘out-of-competiton-controles’ mogelijk.