Vlaar 'beetje klaar' met arbitrage

AZ1Feyenoord1

Ruststand 0-1. 5. Cissé 0-1, 55. Holman 1-1. Scheidsrechter: Kuipers. Toeschouwers: 16.000

Ron Vlaar stapte gistermiddag een tikje mopperig van het veld na het gelijkspel van Feyenoord tegen zijn oude werkgever AZ (1-1). „Ik ben een beetje klaar met het gezeik”, mompelde hij. Vlaar doelde op een harde overtreding van Stijn Schaars op Leroy Fer, vlak na rust. De aanvoerder van AZ kreeg van scheidsrechter Björn Kuipers de gele kaart, waar volgens de verdediger de rode kaart terecht was geweest.

„Ik heb niet zozeer iets tegen Stijn Schaars”, legde Vlaar even later uit. „Maar hij komt op een halve meter van de grond met twee benen in op zijn tegenstander. In sommige wedstrijden krijgen spelers wel rood voor dergelijke overtredingen, in andere weer niet. Eigenlijk wil ik het over het voetbal hebben en niet over bijzaken, maar dit is meten met twee maten. Scheidsrechters moeten consequent zijn.”

Vlaar verwees naar de straffen die vier Feyenoorders na de afgelopen twee uitduels kregen opgelegd door de tuchtcommissie van de KNVB. Drie weken geleden werden in de verloren stadsderby tegen Sparta Sekou Cissé en Jon Dahl Tomasson weggestuurd na onbesuisde overtredingen. Scheidsrechter Bas Nijhuis werd naar eigen zeggen „bedolven” onder de complimenten voor zijn kordate optreden bij de twee ‘aanslagen’. Vorige week bij de nederlaag tegen Ajax was het opnieuw raak, met rode kaarten voor Stefan Babovic, die Jan Vertonghen met de elleboog in het gezicht raakte, en doelman Rob van Dijk, na het neerhalen van de doorgebroken Luis Suarez. Scheidsrechter Kevin Blom trad echter niet op toen Suarez Babovic met de arm in het gezicht raakte.

Feyenoordtrainer Mario Been, die eerder de overtredingen van Cissé en Tomasson als „stom” en „onnodig” had betiteld, zei herhaaldelijk dat in het geval van Babovic geen opzet in het spel was geweest. Hij verwees gisteren naar een soortgelijke situatie die hij afgelopen zaterdag op televisie zag. VVV’er Ken Leemans kwam hard in aanraking met Dalibor Stevanovic van Vitesse. Het publiek in Arnhem zag een elleboogstoot, scheidsrechter Michel Winter deed niets. „Terecht, want daar zat geen opzet bij. Maar ik vind dat bij dat soort momenten wel eens wordt gemarchandeerd.”

Waar Been zich niet wilde uitspreken over de scheidsrechter bij de wedstrijd in Alkmaar, deed Ronald Koeman dat wel. De trainer vond dat Kuipers, die achtereenvolgens Kew Jaliens, Schaars, Héctor Moreno en Brett Holman de gele kaart gaf, in de tweede helft „pietluttig” tegen AZ had gefloten. „Ik heb de spelers in de rust gevraagd niet over de schreef te gaan en volgens mij is dat ook niet gebeurd”, zei Koeman. „Gelukkig was de grensrechter wel attent, als een van de weinigen van de arbitrage”, doelde Koeman op het wegens buitenspel afgekeurde doelpunt van Feyenoord in de slotminuut.

Geen van beide ploegen mocht uiteindelijk klagen over het gelijkspel. Feyenoord was in de eerste helft beter dan de landskampioen en kwam al na vijf minuten op voorsprong door een doelpunt van de beweeglijke Cissé, die niet meer was te achterhalen na een pass van Fer. AZ oogde zonder zelfvertrouwen, leed veelvuldig balverlies en slaagde er niet in echte kansen te creëren. Het leidde tot voorzichtig gefluit in het stadion dat naamloos is na het vertrek van voorzitter Dirk Scheringa wegens de val van zijn DSB Bank.

Tegen dat licht was de overtreding van AZ-aanvoerder Schaars op Fer, vlak na rust, er zo een die voortkwam uit frustratie. Voor eenzelfde charge uit onmacht kreeg Ricky van den Bergh gisteren wel de rode kaart van scheidsrechter Roelof Luinge bij de wedstrijd tussen ADO Den Haag en PSV.

Met een flinke dosis arbeid en met invaller Graziano Pellè als aanspeelpunt slaagde AZ er in de tweede helft uiteindelijk wel in de bovenliggende partij te zijn. De gelijkmaker kwam van de Australiër Brett Holman, die hard raak schoot na een knappe steekbal van Schaars.

Even leek Feyenoord zelfs geen punt te behalen in de mistige ambiance in Alkmaar, maar de ploeg uit Rotterdam kwam met de afgekeurde kopbal van André Bahia uiteindelijk nog dichter bij de overwinning dan AZ. Het verschil tussen beide ploegen bleef na het gelijkspel vijf punten in het voordeel van de ploeg van Been.

    • Michiel Dekker