Verkiezingen Irak kunnen doorgaan

Na verscheidene weken felle discussie heeft het Iraakse parlement gisteren onder zware Amerikaanse druk een verkiezingswet aangenomen, zodat de parlementsverkiezingen zoals eerder afgesproken rond 16 januari kunnen doorgaan.

Uitstel zou de Amerikaanse troepenterugtrekking uit Irak hebben vertraagd. Washington wil alle gevechtstroepen voor komende september het land uit hebben.

President Barack Obama verwelkomde gisteren het parlementsbesluit dat „een ordelijk en verantwoordelijk vertrek van Amerikaanse gevechtstroepen uit Irak tegen september mogelijk maakt”. Maar hij onderstreepte daarbij dat er „zware uitdagingen blijven”.

De Amerikaanse ambassadeur in Bagdad, Christopher Hill, pendelde de afgelopen dagen tussen de verschillende facties om hen tot overeenstemming te brengen. De verkiezingscommissie had diverse malen gewaarschuwd dat de verkiezingsdatum ernstig gevaar liep. Van de parlementsleden stemden 141 voor. Het is niet bekend hoeveel parlementariërs aan de stemming deelnamen.

Twee problemen vertraagden overeenstemming over de verkiezingswet: de kwestie-Kirkuk en de vraag of er ‘open’ of ‘gesloten’ kandidatenlijsten moesten komen. Uiteindelijk is besloten voor een open systeem, dat inhoudt dat de kiezers met voorkeursstemmen een kandidaat die onderaan een partijlijst staat toch in een raad of parlement kunnen kiezen. Veel partijen gaven de voorkeur aan het oude gesloten systeem, waaronder het partijleiderschap bepaalde wie waar op de lijst komt.

De toekomst van Kirkuk – moet de noordelijke oliestad bij het autonome Koerdistan komen of niet – is op dit moment het belangrijkste conflict in Irak. Veel Arabische parlementsleden eisten een speciaal arrangement voor de verkiezingen in dit gebied, uit angst voor grootscheepse Koerdische manipulatie van de demografische verhoudingen.

Onder het bewind van Saddam Hussein werden tienduizenden Koerden uit de regio naar andere gebieden verplaatst in het kader van zijn Arabiseringspolitiek. Sinds 2003 zijn veel Koerden teruggekeerd of teruggebracht door de Koerdische autoriteiten in het noorden van het land. Arabische partijen vreesden dat de autonome Koerdische regio de verkiezingsresultaten wilden gebruiken om hun claim op de stad te versterken.

Uiteindelijk is besloten dat de verkiezingen in Kirkuk zullen plaatshebben zoals overal elders in het land. Maar de uitslag zal opnieuw worden bekeken als er een opvallende groei blijkt te zijn van het aantal geregistreerde kiezers in de laatste vijf jaar. Wat dan weer de consequenties zullen zijn van zo’n herziening werd vaag gehouden.

Analisten waarschuwden dat het compromis geenszins een oplossing voor de kwestie-Kirkuk dichterbij heeft gebracht. „Dat is als een bom die wacht op activering”, aldus een politiek analist, Hazim al-Nuaimi. (Reuters, AP)