Topbankier: wij doen Gods werk

Nee, zijn bank doet niets verkeerds door opnieuw miljarden aan bonussen uit te keren. De kredietcrisis heeft topman Lloyd Blankfein van Goldman Sachs niet tot andere gedachten gebracht als het gaat om de ambitie van zijn bank: zoveel mogelijk geld verdienen. Als het met Goldman goed gaat, moet „iedereen daar blij mee zijn”, zei Blankfein gisteren in een interview in The Sunday Times.

De Amerikaanse zakenbank kreeg de afgelopen maanden veel kritiek nadat bekend werd dat de bonuspot voor dit jaar alweer flink gevuld is, met 20 miljard dollar. Dat terwijl ook ’s werelds succesvolste bank vorig jaar door de Amerikaanse overheid met 10 miljard dollar gesteund moest worden. Inmiddels is dat terugbetaald, waardoor de bank zich niet hoeft te houden aan de door president Obama afgekondigde bonusbeperkingen.

In feite, zei Blankfein, doen bankiers niets anders dan „Gods werk”. „Met financieringen helpen wij bedrijven om te groeien. Bedrijven die groeien creëren rijkdom. Dat helpt mensen aan het werk, wat weer tot meer groei en welvaart leidt. Wij hebben een sociaal doel.” Op de website van de Times ontstond onmiddellijk veel kritiek op de uitspraken van Blankfein. „Als dit Gods werk is, is het weinig verrassend dat de kerken zo leeg zijn.”