Toename eerstejaars bevestigd

Het aantal eerstejaars dat zich heeft ingeschreven voor een studie aan een Nederlandse universiteit is dit jaar sterk gestegen. Vergeleken met 2008 ligt het aantal nieuwe inschrijvingen tussen de 11 en 12 procent hoger. In totaal verwelkomen de universiteiten ruim 50.000 nieuwe studenten, die instromen vanuit het voortgezet onderwijs of het hoger beroepsonderwijs. Dit blijkt uit cijfers die universiteitsvereniging VSNU vandaag bekendmaakt.

Afgelopen zomer meldden de instellingen voor hoger onderwijs dat het aantal eerstejaars-inschrijvingen sterk was toegenomen. Omdat studenten tot 1 oktober konden wisselen van studie of universiteit, was nog onduidelijk hoe groot die stijging precies was. Uit de cijfers die de VSNU nu presenteert, blijkt dat de universiteiten dit jaar de grootste groei uit hun recente geschiedenis meemaken.

De grootste stijgers zijn de vakgebieden ‘techniek’ (Delft en Eindhoven), ‘gedrag en maatschappij’ (Amsterdam: UvA en VU) en ‘landbouw’ (Wageningen): respectievelijk 17, 16 en 14 procent. Het aantal beginnende hbo-studenten is eveneens toegenomen en wel met 6,3 procent, meldt de HBO-Raad.

Minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) zal reageren op de officiële cijfers, die medio december door de Informatie Beheer Groep bekend worden gemaakt.

Belangrijkste oorzaak van de stijging is, volgens de VSNU, het feit dat studenten nu de zekerheid van een studie verkiezen boven reizen of de arbeidsmarkt.