TNT: minder ontslagen bij lagere lonen

TNT Post heeft zaterdag in een brief aan alle 23.000 medewerkers een loonsverlaging voorgesteld van 3,5 procent. In dat geval zullen er ‘slechts’ 1.000 banen verdwijnen en geen 11.000, zegt het bedrijf.

Eerder dit jaar werden voorstellen van de directie van TNT Post voor loonsverlaging door het personeel afgewezen.

De vakbonden zeiden vandaag weinig te zien in het aanbod van TNT Post. „Er is nog steeds sprake van 1.000 gedwongen ontslagen”, zegt bestuurder Inge Bakker van CNV Publieke Zaak. „Dat zijn er minder dan de eerder geplande 11.000, maar nog altijd te veel.” Volgens Bakker werft TNT nog nog steeds nieuwe bezorgers. „Er is wel werk, maar TNT wil goedkopere parttime bezorgers in plaats van dure vaste krachten.”

Ook bestuurder Peter Wiechmann van AbvaKabo FNV is niet tevreden met het plan van TNT. „Het personeel wordt gevraagd om salaris in te leveren zonder dat daar baangaranties tegenover staan. Dat is inleveren met een donkere wolk boven je hoofd en daar doen wij niet aan mee.”

Tegelijk met de brief van TNT kregen vakbondsleden zaterdag een schrijven van de vakbonden. Hierin wordt hun per referendum gevraagd te kiezen uit twee toekomstscenario’s: behoud van inkomen, waardoor een groot aantal postbodes zal moeten worden ontslagen. Of inlevering van loon, waardoor meer mensen hun baan kunnen houden.

Het verschil met het voorstel van TNT is dat in het laatste scenario van de bonden geen sprake is van gedwongen ontslagen. Er zullen wel banen verdwijnen, maar ontslagen werknemers worden naar nieuw werk begeleid. De bonden gaan voorlopig niet praten met de directie van TNT. Ze willen eerst de uitkomst van het referendum op 23 november afwachten.

Ook wachten de bonden nog op een reactie van TNT op een andere kwestie: de groeiende onvrede op de werkvloer. De vakbonden trokken onlangs in een brief aan TNT aan de bel over de in hun ogen slechte werkomstandigheden bij het postbedrijf als gevolg van de hoge werkdruk en de onzekerheid onder het personeel. „Zolang TNT niets doet met onze brief, praten wij niet verder”, zegt Wiechmann.