Stripmakers gezocht

Het beeldverhaal wordt de laatste tijd steeds serieuzer genomen in Nederland.

Voor beginnende stripmakers was er geen prijs. Daar komt nu verandering in.

Een vrouw brengt haar dochtertje Berta voor het eerst naar het kinderdagverblijf. Ze worstelt met haar moederinstinct: het afscheid valt haar zwaar en als ze uiteindelijk wegloopt, wil ze meteen weer terug: misschien wordt het kindje wel ziek en dan moet ze er toch voor haar zijn?

Ziehier het onderwerp van de korte strip Paint van de Britse Vivien McDermid. Ze ontving er gisteren de Graphic Short Story Prize 2009 voor, bovendien werd haar strip gepubliceerd in het magazine van de Britse krant The Observer.

Naar voorbeeld van The Observer start nrc.next in samenwerking met uitgeverij De Vliegende Hollander met de Benelux Beeldverhalen Prijs (BBP). Het doel van de prijs is om een podium te bieden aan jong tekentalent in het Nederlandse taalgebied.

Het klimaat voor strips in Nederland is aan het veranderen. Terwijl in Vlaanderen, Duitsland, Frankrijk maar ook in de Verenigde Staten en Canada steeds meer strips met verhalen voor een volwassen publiek verschenen (zogenoemde graphic novels), bleef het in Nederland, op een paar positieve uitzonderingen na, stil.

Dit voorjaar stelde minister Ronald Plasterk (Cultuur, PvdA) zes ton beschikbaar om het beeldverhaal in Nederland een impuls te geven. Er werd een ‘intendant’, een speciaal soort ambtenaar, aangesteld bij het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (Fonds BKVB). Die intendant, Gert Jan Pos, maakte meteen bekend dat er een jaarlijkse oeuvreprijs van 25 duizend euro voor striptekenaars komt, die in maart voor het eerst wordt uitgereikt.

Het zijn duidelijke signalen dat het beeldverhaal in Nederland serieuzer wordt genomen. Dankzij de inspanningen van Jean-Marc van Tol (Fokke & Sukke) en Hanco Kolk (S!ngle) is er bovendien afgelopen september een speciale afstudeerrichting voor striptekenen in Nederland gestart: Comic Design aan de kunstacademie ArtEX in Zwolle.

Voor de studenten van die opleiding, en voor alle andere ambitieuze beginnende striptekenaars in Nederland, was er echter nog geen prijs. Daar komt met de oprichting van de BBP nu verandering in. Iedereen in Nederland, België en Luxemburg (ach ja, waarom niet?) mag een strip insturen. Er zijn wel wat voorwaarden: zo moet de strip als er tekst in voorkomt Nederlandstalig zijn en mag de strip niet eerder zijn gepubliceerd. Bovendien moet de strip maximaal twee pagina’s van nrc.next beslaan.

De deadline voor deelname is op vrijdag 19 maart. Een vakjury zal de inzendingen daarna beoordelen en een aantal ervan nomineren. Een paar weken later wordt de winnaar en de runner-up bekend gemaakt. De jury van de BBP bestaat uit de Nederlandse striptekenaar Guido van Driel, de Vlaamse schrijfster en NRC-columniste Annelies Verbeke, de Nederlandse stripjournalist Toon Dohmen en Rienk Tychon, uitgever van De Vliegende Hollander.

De jury zal proberen om het grootste striptalent van het Nederlands taalgebied tussen de inzendingen te ontdekken.

    • Ward Wijndelts