Saoedi-Arabië: winst op Jemenitische rebellen

Saoedi-Arabië heeft gisteren gezegd dat het de controle over de regio Jabal Dukhan, dat vorige week werd belegerd door Jemenitische rebellen, weer in handen heeft. De rebellen claimen het gebied te hebben veroverd , en zeggen dat Saoedi-Arabië dorpen over de grens in Jemen heeft gebombardeerd.

Het is onrustig in het Jemenitische grensgebied sinds rebellen van een shi’itische zaïditische sekte in opstand zijn gekomen, naar eigen zeggen wegens de politieke en economische achterstelling van hun gebied. Sinds augustus voert het Jemenitische regeringsleger een groot offensief tegen hen uit.

De Jemenitische regering beschuldigt Iran van steun aan de rebellen, die dat weerspreken. Op hun beurt zeggen de rebellen dat Saoedi-Arabië het Jemenitische regeringsoffensief met wapens steunt. Dat heeft Riad weer ontkend.

Saoedi-Arabië bevestigde afgelopen vrijdag wel luchtaanvallen te hebben uitgevoerd op „infiltranten” uit Jemen, en kondigde aan de aanvallen voort te zetten tot het grensgebied weer veilig is. De aanvallen volgden op het bericht dat Jemenitische shi’itische rebellen op Saoedisch grondgebied een grenswacht hadden gedood. De rebellen claimden vervolgens dat ze de strook Saoedisch gebied in handen hadden.

Volgens de Saoedische regering zijn bij de gevechten rond de grens drie leden van veiligheidsdiensten om het leven gekomen en raakten vijftien anderen gewond. Vier Saoedische militairen zouden nog worden vermist. De regering ontkent dat zij gevangen zijn genomen.

Hulporganisaties zeggen dat sinds augustus tienduizenden mensen in het noorden zijn ontheemd geraakt door de gevechten en honderden zijn gedood. De autoriteiten laten in het oorlogsgebied geen journalisten toe.

Een anonieme Saoedische regeringsadviseur zei vorige week dat het luchtoffensief een grondactie zou kunnen omvatten om „kampen van rebellen te zuiveren”. Dat zou gebeuren in coördinatie met de Jemenitische regering. (AP, AFP, Reuters)