Rechtszaken om crash Air France

Nabestaanden van slachtoffers van de crash van Air France vlucht AF 447 in juni hebben in de Verenigde Staten rechtszaken aangespannen tegen Airbus en bedrijven die vliegtuiginstrumenten leveren.

Volgens persbureau AFP staan op de lijst van aangeklaagden behalve Airbus ook General Electric, Motorola en Intel. Volgens de nabestaanden beschikte het vliegtuig over niet goed functionerende apparaten. Een daarvan, de zogenaamde pitotbuis voor het meten van de luchtsnelheid, is inmiddels op alle vliegtuigen van Air France en zustermaatschappij KLM vervangen.

De Airbus A330-200 van Air France stortte op 1 juni in de Atlantische Oceaan, ten noorden van Brazilië, tijdens een vlucht op weg naar Parijs. Alle 228 inzittenden kwamen om het leven. Tot nu toe zijn 51 lichamen geborgen. De oorzaak is nog steeds een mysterie; de zwarte dozen met vluchtgegevens liggen op grote diepte en zijn nooit gevonden.

Afgelopen weekeinde hield Air France in Rio de Janeiro een herdenkingsbijeenkomst met nabestaanden. Het bedrijf kondigde hierbij een nieuwe zoektocht naar de zwarte dozen aan.

Vorige week werd bekend dat het hoofd van de vliegdienst van Air France, Gilbert Rovetto, eind dit jaar moet vertrekken, in verband met de crash van AF 447.