Protest Japan tegen Amerikaanse basis

GINOWAN. Duizenden Japanners hebben gisteren op het zuidelijke eiland Okinawa gedemonstreerd tegen een Amerikaanse marinebasis in Japan. In 2006 spraken Japan en de VS af dat de basis in het centrum van de stad Ginowan zou worden gesloten en in 2014 voor een deel opnieuw zou worden opgebouwd op een geïsoleerder deel van het eiland. Maar de nieuwe premier Hatoyama heeft in de aanloop naar de nipt gewonnen verkiezingen in augustus gezegd dat de Amerikaanse militairen helemaal van het eiland moeten verdwijnen. 70 procent van de eilandbewoners zou dit steunen. Zij klagen over criminaliteit, lawaai en vervuiling. Amerika heeft er bij Japan op aangedrongen een beslissing te nemen voor het bezoek van Obama, later deze week. Maar volgens de Japanse regering heeft het land meer tijd nodig voor een besluit.