Parlement Irak heeft eindelijk omstreden kieswet aangenomen

BAGDAD. Het Iraakse parlement heeft gisteravond ingestemd met een kieswet die parlementsverkiezingen in januari mogelijk moet maken. De totstandkoming van de wet liep flinke vertraging op door een dispuut over hoe moet worden gekozen in de noordelijke oliestad Kirkuk. De Koerden willen Kirkuk inlijven bij de autonome Koerdische regio in Noord-Irak. Arabieren willen dat Kirkuk onder gezag van de regering in Bagdad blijft. Veel parlementsleden wilden een speciaal arrangement voor de verkiezingen in dit gebied, uit angst voor grootscheepse manipulatie van de demografische verhoudingen. Na een dag vergaderen, waarbij de Amerikaanse ambassadeur aanwezig was, bereikte het parlement met 141 van de 275 stemmen een compromis. Hoewel gisteravond nog niet duidelijk was hoe het conflict over Kirkuk is opgelost, claimden zowel de Arabieren als de Koerden dit als een succes. Daarmee is het nog niet zeker dat de verkiezingen op 16 januari doorgaan. President Talabani, een Koerd, moet de wet nog goedkeuren en dan pas beslist de kiescommissie wanneer de stembusgang zal plaatsvinden.