Ostalgie

Het leuke aan Ostalgie is dat je nooit achter de Muur hoeft te zijn geweest om ervan te genieten. Beter van niet zelfs, want ik kan me nauwelijks voorstellen dat het leven in Oost-Berlijn ooit zo aandoenlijk knus en kitscherig is geweest als in de film Good Bye, Lenin!.

Voor een Wessi is het dezer dagen toch een stuk vrijblijvender terugblikken op de socialistische heilstaat die mal war. Kijk die Ossies nou toch. Je zou bijna jaloers worden op hun Spreewald Gürken, hun Mokkafix, hun Tempo-erwten en rode wijn uit Bulgarije.

Het genoegen een ingemaakte augurk uit het Spreewald te proeven heb ik nooit gekend. Maar toen ik laatst een fles Bulgaarse Merlot kado kreeg, bleek die stukken drinkbaarder dan gevreesd. Dus wie weet hebben we indertijd echt iets gemist.

Hoe het ook zij, de Duitse keuken is er sowieso niet één om lacherig over te doen. In tegenstelling tot wat veel Nederlanders willen geloven, leven onze buren niet op Wurst und Bier alleen. En trouwens, die worsten en dat bier zijn heus niet te versmaden. Zo heb ik uitstekende herinneringen aan mijn eerste Münchener ontbijt: gekookte witte worst met zoete mosterd, brezn (pretzels) en een halveliterpul schuimend witbier.

Morgen meer over een Berlijnse cultsnack die nog niet zo lang geleden zelfs werd geëerd met een eigen museum: de curryworst. Vandaag een recept voor rolmops, waarvan wel gezegd wordt dat het in Berlijn is uitgevonden. Voor rolmops gebruik je liefst geen Hollandse Nieuwe (Matjes, in het Duits), maar magerder haringen die worden ingelegd in een zure marinade en om een augurkje gerold. Heeft iemand misschien een adresje voor Spreewald Gürken?

Voor een grote pot vol:

6 haringen, gefileerd

8 jeneverbessen

8 zwarte peperkorrels

350 ml wittewijnazijn

1 ui, kleingesneden

1 kleine winterwortel, kleingesneden

een paar takjes verse dille, fijngehakt

2 blaadjes laurier

2 kruidnagels

12 kleine zoetzure (zo recht mogelijke) augurkjes

verder nodig: houten cocktailprikkertjes en een grote, schone glazen pot

Snijd de haring los van de graat zodat je 12 haringfilets overhoudt. Als ze erg dik zijn, leg ze dan een uurtje weg met iets zwaars erop, zodat ze wat platter worden. Kneus de jeneverbessen en peperkorrels. Breng de azijn samen met 350 ml water, de ui, wortel, jeneverbessen, peper, dille, laurier en kruidnagels aan de kook en laat zachtjes 10 minuten trekken. Rol intussen de haringfilets om de augurkjes en zet ze vast met een prikkertje. Schik ze in de glazen pot en schenk er het hete azijnmengsel over. Sluit af en draai de pot even om zodat de marinade zich tussen de haringen kan nestelen. Laat afkoelen en vervolgens een dag of 3, 4 marineren in de koelkast. Bewaar de rolmopsen maximaal 10 dagen.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over de Duitse keuken op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv bakt Janneke een focaccia.

    • Janneke Vreugdenhil