Ophef over het 'voeden' getuige liquidatie

Er is onduidelijkheid ontstaan over de vraag wie kroongetuige Peter la S. informatie heeft gegeven over de plek van de moord op Kees Houtman. Dat bleek vanochtend bij de voortzetting van de Passage-zaak, het onderzoek naar liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

De kroongetuige heeft verklaard dat hij betrokken is geweest bij de moord op hasj- en vastgoedhandelaar Kees Houtman, in november 2005. Hij zou „dekkingsvuur” hebben gegeven aan hoofdverdachte Jesse R.

Uit de verhoren van Peter la S. is echter gebleken dat hij informatie heeft gekregen over de omstandigheden die de politie aantrof bij het huis waar Houtman werd doodgeschoten.

Dat is ongebruikelijk en onwenselijk. Een getuige verklaart uit eigen herinnering wat hij weet. Het is niet de bedoeling dat anderen hem informatie geven over de precieze omstandigheden waaronder het slachtoffer – in dit geval Kees Houtman – is doodgeschoten. Daarmee wordt oncontroleerbaar wat de getuige uit eigen wetenschap kan verklaren en wat hij weet van anderen.

Bij de advocaten van de andere verdachten is het vermoeden ontstaan dat Peter la S. is „gevoed”. Daarmee zou de kroongetuige eerdere verklaringen kunnen corrigeren die niet sporen met de aangetroffen omstandigheden.

De grote vraag is: wie heeft het gedaan. Officier van justitie Betty Wind verklaarde in oktober dat zij wel degene moest zijn geweest die de informatie zou hebben verstrekt. Zij kon zich dat weliswaar niet herinneren, maar uit lezing van stukken kwam zij tot de conclusie dat zij het moest zijn geweest.

Op die conclusie kwam zij vandaag terug. Na het terugluisteren van een band met het getuigeverhoor, is gebleken dat bij de uitwerking van dat verhoor een fout is gemaakt. In het verslag van het verhoor stond dat La S. „de informatie had van de officier”. Nu blijkt dat Peter la S. niet „officier” maar „CIE” heeft gezegd.

CIE staat voor de Criminele Inlichtingeneenheid, de geheime dienst van de politie, die informatie verzamelt in de onderwereld.

Het zijn deze CIE-agenten die contact onderhielden met Peter la S. voordat hij zijn kroongetuigedeal ondertekende. Of dat ook echt zo is, moet nader onderzocht worden. Daarover neemt de rechtbank deze week waarschijnlijk een beslissing.

Achtergronden over het proces op nrc.nl/onderwereld

    • Jan Meeus