'Ook de twaalfde titel is mijn plicht'

Lichtgewichtbokser Hüsnü Kocabas werd gisteren in Rotterdam voor de elfde keer nationaal kampioen.

Zo bijzonder als de eerste nationale titel wordt het niet meer, maar bokser Hüsnü Kocabas (30) kan ook van de elfde nog genieten. Gisteren versloeg hij in Rotterdam het jonge talent Michael van der Heijden. „Natuurlijk, het is altijd leuk om te winnen.”

Wat herinnert u zich nog van uw eerste nationale titel?

„Dat weet ik nog heel goed. Er was in Nederland geen waardige tegenstander te vinden, dus hebben ze een tegenstander uit Duitsland gehaald, de Duitse kampioen in het bantamgewicht. Na die partij werd besloten dat ik een waardig Nederlands kampioen was.”

U bent niet elf keer op rij kampioen geworden. Hoe komt dat?

„Ik heb twee keer de NK gemist. Eén keer omdat ik meedeed aan de WK voor militairen en één keer nadat ik een virus had opgelopen bij de WK in China.”

In de finale bood Michael van der Heijden gisteren veel tegenstand.

„Ja, hij is een groot talent, maar ik lees nu overal dat het een heel spannende partij was. Hij heeft me verrast in de eerste ronde, maar de tweede en derde ronde waren dik voor mij. Hij is een talent, maar moet nog veel leren en zich internationaal nog waarmaken. Toen ik 19 was zat ik al bij de beste acht van Europa. Maar veel mensen denken dat ik alleen maar minder goed boks dan vroeger.”

Wat voor ambities blijven er nog na elf nationale titels?

„De EK’s en WK’s zijn nog mooie uitdagingen. Ik richt mij nu weer op de EK, komend voorjaar.”

En volgend jaar op naar de twaalfde titel?

„Ja, dat is mijn plicht. Ik moet elke keer weer die titel meenemen naar Den Bosch.”

    • Rob Schoof