Olympisch Stadion optie 2018

Het Olympisch stadion in Amsterdam krijgt een tweede ring als Nederland en België het wereldkampioenschap voetbal van 2018 of 2022 mogen organiseren. Dat bleek vandaag tijdens de presentatie van de twaalf kandidaatssteden voor de mondiale eindronde in het Evoluon van Eindhoven.

De wereldvoetbalbond FIFA neemt volgend jaar december een besluit over de organisatie. Andere landen die zich kandidaat hebben gesteld voor het WK van 2018 zijn onder anderen Spanje/Portugal, Engeland, Australië, de Verenigde Staten en Rusland.

Nederland levert mogelijk vijf speelsteden en zeven stadions. De bedoeling is dat er in Amsterdam in de Arena en het Olympisch Stadion wordt gespeeld. Het Olympisch Stadion van architect Jan Wils is in 2000 gerestaureerd en wordt sindsdien gebruikt voor kleine en grote evenementen. Het stadion in Amsterdam-Zuid biedt nu plaats aan bijna 23.000 mensen.

Rotterdam wil naast de Kuip een nieuw onderkomen voor 80.000 toeschouwers bouwen. Eindhoven, Heerenveen en Enschede zijn de overige kandidaatssteden van Nederland. België presenteerde de speelsteden Brussel, Antwerpen, Genk, Gent, Brugge, Charleroi en Luik.

De FIFA eist dat alle WK-stadions een (tijdelijke) capaciteit van 44.000 toeschouwers hebben. De finale en openingswedstrijd worden gespeeld in een stadion van 80.000 fans.

Behalve het nieuwe stadion in Rotterdam krijgen de Amsterdam Arena en het Koning Boudewijnstadion in Brussel mogelijk ook die capaciteit.