Nederlandse inspectie gaat Engelse les in Zweden controleren

STOCKHOLM. Nederlandse schoolinspecteurs gaan Zweedse scholen controleren. Ze doen dat op verzoek van de Zweedse organisatie die de schoolinspecties uitvoert. Dat schreef de Zweedse krant Dagens Nyheter gisteren. De Nederlandse inspecteurs zullen begin 2010 zo`n dertig basisscholen bezoeken in heel Zweden. Ze gaan observeren hoe in de hogere groepen Engelse les wordt gegeven. Vooraf zullen de schoolinspecteurs zich verdiepen het Zweedse schoolsysteem. Schoolinspecteurs uit Zweden zullen op hun beurt kijken hoe in Nederland scholen geïnspecteerd worden. ”We willen graag weten hoe andere landen scholen onderzoeken”, zegt Carina Abréu, leidster van het project. Nog voor de zomer van 2010 zullen de bevindingen bekend worden gemaakt. Het project zal 5 miljoen Zweedse kroon (ruim 482.000 euro) gaan kosten. De twee lerarenvakbonden in Zweden tonen zich onaangenaam verrast door de plannen. Ze vragen zich af of de Nederlanders wel in staat zijn om in een korte periode een oordeel te vellen over het Zweedse onderwijs.