kort

Nederlandse inspectie gaat Engelse les in Zweden controleren

STOCKHOLM. Nederlandse schoolinspecteurs gaan Zweedse scholen controleren. Ze doen dat op verzoek van de Zweedse organisatie die de schoolinspecties uitvoert. Dat schreef de Zweedse krant Dagens Nyheter gisteren. De Nederlandse inspecteurs zullen begin 2010 zo’n dertig basisscholen bezoeken in heel Zweden. Ze gaan observeren hoe in de hogere groepen Engelse les wordt gegeven. Vooraf zullen de schoolinspecteurs zich verdiepen het Zweedse schoolsysteem. Schoolinspecteurs uit Zweden zullen op hun beurt kijken hoe in Nederland scholen geïnspecteerd worden. „We willen graag weten hoe andere landen scholen onderzoeken”, zegt Carina Abréu, leidster van het project. Nog voor de zomer van 2010 zullen de bevindingen bekend worden gemaakt. Het project zal 5 miljoen Zweedse kroon (ruim 482.000 euro) gaan kosten. De twee lerarenvakbonden in Zweden tonen zich onaangenaam verrast door de plannen. Ze vragen zich af of de Nederlanders wel in staat zijn om in een korte periode een oordeel te vellen over het Zweedse onderwijs. (ANP)

Israëlische minister komt naar Nederland

DEN HAAG. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman en zijn staatssecretaris Danny Ayalon brengen deze week een bezoek aan Nederland. Dat heeft het Israëlische minister van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. Hoog op de agenda staat de versteviging van de banden met de Europese Unie. Lieberman zal de Nederlandse regering bedanken voor haar steun in de VN-Mensenrechtenraad. In oktober veroordeelde de raad het optreden van Israël tegen de Palestijnen tijdens de Gazaoorlog begin dit jaar. Nederland stemde tegen deze resolutie, omdat die volgens minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) te eenzijdig was gericht tegen Israël. Onder meer de PvdA, SP en GroenLinks willen de banden met Israël niet aanhalen na de Gaza-oorlog en door de voortgaande uitbreiding van Joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden. (ANP)

Dode na inbraak in boerderij Nuenen

Door onze correspondent

Nuenen. De politie heeft gisterenochtend in een vijver in de achtertuin van een woonboerderij in Nuenen een dode man aangetroffen. Het gaat om een 34-jarige man uit Nuenen. In de boerderij troffen agenten een 52-jarige bewoner zwaargewond aan. „De toedracht is onduidelijk”, volgens een woordvoerder. Om kwart over negen kreeg de politie een inbraakmelding van de buren. De vrouw van de 52-jarige bewoner zou een inbreker hebben betrapt toen zij in de tuin wilde gaan werken. De inbreker zou haar hebben gestoken met een riek. De echtgenoot van de vrouw zou zich vervolgens op de inbreker hebben gestort. Daarbij zou de inbreker zijn overleden en de bewoner zwaargewond zijn geraakt.

Man meerdere malen overreden op snelweg

BOERAKKER. Op de snelweg A7 bij Boerakker (Groningen) is gisteravond rond half acht een man meerdere malen overreden. Hij overleed ter plaatse. Hoe de man, van wie de identiteit nog niet bekend is, op de snelweg terecht is gekomen, is onduidelijk. Zeker vijftien auto’s hebben de man geraakt, zo verklaarde een politiewoordvoerder. (ANP)

Man schept en slaat verkeersregelaar

KAATSHEUVEL. Een 37-jarige man uit Goirle heeft gisterenochtend een verkeersregelaar aangereden en vervolgens mishandeld. Dat gebeurde tijdens een atletiekevenement in Kaatsheuvel. De politie heeft de Brabander aangehouden. Door de aanrijding viel de verkeersregelaar op de motorkap van de auto. (ANP)