kort

Parlement Irak heeft eindelijk omstreden kieswet aangenomen

BAGDAD. Het Iraakse parlement heeft gisteravond ingestemd met een kieswet die parlementsverkiezingen in januari mogelijk moet maken. De totstandkoming van de wet liep flinke vertraging op door een dispuut over hoe moet worden gekozen in de noordelijke oliestad Kirkuk. De Koerden willen Kirkuk inlijven bij de autonome Koerdische regio in Noord-Irak. Arabieren willen dat Kirkuk onder gezag van de regering in Bagdad blijft. Veel parlementsleden wilden een speciaal arrangement voor de verkiezingen in dit gebied, uit angst voor grootscheepse manipulatie van de demografische verhoudingen. Na een dag vergaderen, waarbij de Amerikaanse ambassadeur aanwezig was, bereikte het parlement met 141 van de 275 stemmen een compromis. Hoewel gisteravond nog niet duidelijk was hoe het conflict over Kirkuk is opgelost, claimden zowel de Arabieren als de Koerden dit als een succes. Daarmee is het nog niet zeker dat de verkiezingen op 16 januari doorgaan. President Talabani, een Koerd, moet de wet nog goedkeuren en dan pas beslist de kiescommissie wanneer de stembusgang zal plaatsvinden. (AP, Reuters)

Elf doden bij aanslag op markt in Pakistan

Peshawar. Zeker elf mensen zijn gisteren om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag met een autobom op een drukke veemarkt in de Pakistaanse stad Peshawar, in het noordwesten van het land. Ten minste twintig mensen raakten gewond. De dader had het vermoedelijk gemunt op Abdul Malik, een lokale burgemeester die bij de aanslag om het leven kwam. Malik was fel tegenstander van islamitische militanten, die in de regio actief zijn. Afgelopen maand kwamen ook al 118 mensen om het leven bij een aanslag op een markt in Peshawar. De Pakistaanse regering beschuldigt de Talibaan, maar die ontkennen betrokkenheid bij die aanslag. Islamitische militanten hebben de afgelopen weken diverse keren toegeslagen in reactie op een offensief van het Pakistaanse leger in Zuid-Waziristan. Vrijdag claimde het leger dat het de belangrijkste bolwerken van de Talibaan in die tribale regio heeft ingenomen. Na een drie weken durend grondoffensief zou het leger de meeste strategische locaties in Zuid-Waziristan controleren. (BBC)

Protest Japan tegen Amerikaanse basis

GINOWAN. Duizenden Japanners hebben gisteren op het zuidelijke eiland Okinawa gedemonstreerd tegen een Amerikaanse marinebasis in Japan. In 2006 spraken Japan en de VS af dat de basis in het centrum van de stad Ginowan zou worden gesloten en in 2014 voor een deel opnieuw zou worden opgebouwd op een geïsoleerder deel van het eiland. Maar de nieuwe premier Hatoyama heeft in de aanloop naar de nipt gewonnen verkiezingen in augustus gezegd dat de Amerikaanse militairen helemaal van het eiland moeten verdwijnen. 70 procent van de eilandbewoners zou dit steunen. Zij klagen over criminaliteit, lawaai en vervuiling. Amerika heeft er bij Japan op aangedrongen een beslissing te nemen voor het bezoek van Obama, later deze week. Maar volgens de Japanse regering heeft het land meer tijd nodig voor een besluit. (AP, Reuters)

Israëlische president wil dat Abbas blijft

Tel Aviv. De Israëlische president Shimon Peres wil niet dat zijn Palestijnse ambtgenoot Mahmoud Abbas vertrekt. Dat zei de president zaterdag tijdens een herdenkingsbijeenkomst in Tel Aviv voor de Israëlische premier Yitzhak Rabin, die in 1995 door een joodse extremist werd vermoord. Peres bracht in herinnering dat Rabin, hijzelf en Abbas allen ondertekenaars waren van de Oslo-akkoorden. Abbas had donderdag aangekondigd dat hij zich niet herkiesbaar zou stellen bij de komende presidentsverkiezingen in de Palestijnse gebieden. Volgens een Palestijnse functionaris is het gebrek aan vooruitgang in de vredesbesprekingen met Israël de reden voor Abbas om af te zien van deelname. Abbas weigert verdere vredesgesprekken met Israël zolang de Joodse staat doorgaat met het bouwen van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. (AP)