Klaagzang Russische agent over corruptie wordt hit YouTube

De 32-jarige politiemajoor Aleksej Dymovski uit de stad Novorossijsk in de regio Krasnodar had zo genoeg van zijn corrupte collega’s, de hoge werkdruk en de lage salarissen die agenten dwingen steekpenningen aan te nemen, dat hij een hoogst ongebruikelijke stap nam. Op zijn website plaatste hij twee video’s gericht aan Vladimir Poetin, waarin hij zijn grieven uitte en die vervolgens op YouTube werden gezet. Zondagavond waren ze al meer dan 400.000 keer bekeken.

Op de video’s doet een stamelende Dymovski verslag van de tien jaar dat hij bij de politie heeft gewerkt. Het is een klaagzang over corrupte meerderen,die hem zouden hebben bevolen onschuldige mensen te arresteren en hem, ondanks een geblesseerde arm, weigerden bureaudiensten te laten draaien. Ook zei hij door de onmenselijke werkdruk al tweemaal gescheiden te zijn. Als gevolg van de reacties op zijn daad vreest hij nu voor de veiligheid van zijn derde echtgenote, die zes maanden zwanger is. Voor zijn eigen bescherming heeft hij een bodyguard ingehuurd.

In de video’s stelt Dymovski Poetin voor een team van betrouwbare politieagenten samen te stellen dat een nationaal onderzoek moet doen naar de ordehandhavende instanties. Die oproep komt overeen met de in augustus gedane belofte van minister van Binnenlandse Zaken Rasjid Noergalijev om de corruptie binnen zijn ministerie in een maand tijd uit te roeien.

Gisteren gaf Noergalijev opdracht tot een onderzoek naar de door Dymovski gemelde misstanden in Novorossijsk. De klagende majoor zou hangende dat onderzoek op non-actief moeten worden gesteld. Maar nog dezelfde dag werd hij door het hoofd van de politie van de Krasnodarregio ontslagen wegens laster.

De wanhoopskreet van majoor Dymovski is volgens Michail Pasjkin van de Moskouse politievakbond representatief voor de situatie bij de politiekorpsen in heel Rusland. Morgen viert die politie haar jaarlijkse nationale feestdag, de Dag van de Politieman.

Bekijk het filmpje van de agent op nrc.nl/buitenland