Italiaanse tennissters in finale Fed Cup langs VS

De Italiaanse tennissters hebben de Fed Cup veroverd. De ploeg nam gisteren in Reggio Calabria een beslissende voorsprong van 3-0 tegen de Verenigde Staten. Flavia Penneta was aan Italiaanse zijde verantwoordelijk voor het beslissende punt. Ze versloeg de pas achttienjarige Melanie Oudin met 7-5 en 6-2. Voor Italië is het de tweede eindzege in de Fed Cup.

Zaterdag hadden Pennetta en Francesca Schiavone al twee overwinningen behaald tegen respectievelijk Alexa Glatch en Oudin. De Verenigde Staten, die aan de finale begonnen zonder hun topspeelsters Serena en Venus Williams, lieten de kans liggen voor de achttiende keer in bezit te komen van de trofee voor landenteams.

Zonder de zusters Williams was de Amerikaanse ploeg kansloos op het gravel van de Rocco Polimeni Club. „Deze vrouwen zijn geweldig. Ze hebben voor een nieuw hoofdstuk in de Italiaanse tennisgeschiedenis gezorgd”, jubelde teamcaptain Corrado Barazzutti. In 2006 won Italië verrassend de titel door het veel sterker geachte België te verslaan. In 2007 verloor Italië de finale van Rusland.

Pennetta danste gisteren vrolijk rond met haar teamgenoten na het binnenhalen van het beslissende punt. De 27-jarige speelster, elfde op de wereldranglijst, was zaterdag al veel te sterk geweest voor Glatch (6-3 en 6-1). Schiavone, zestiende van de wereld, had zaterdag in de eerste set moeite met de jonge Oudin (7-6), maar was in de tweede set een klasse beter (6-2).

Oudin haalde na afloop uit naar de ontbrekende zusjes Williams. „Ik wilde hier graag spelen, omdat ik graag voor mijn land uitkom. Volgend jaar moeten we maar opnieuw kiezen voor mensen die het belangrijk vinden hun land te vertegenwoordigen. Je wilt geen mensen die niet voor hun land in actie willen komen”, refereerde Oudin aan het besluit van Venus en Serena Williams om verstek te laten gaan bij de finale van de Fed Cup. De zussen deden vorige week wel mee aan het lucratieve eindtoernooi van de WTA in Doha (Qatar), dat Serena Williams won.

De Nederlandse tennisster Arantxa Rus heeft gisteren het challengertoernooi van Nantes op haar naam geschreven. Rus versloeg in de finale de Tsjechische Renata Voracova met 6-3 en 6-2. Het was de vijfde challenger die Rus won in haar loopbaan. Vorig jaar was ze de sterkste in Bari (Italië) en Opole (Polen), in 2007 zegevierde ze in Vlaardingen en Alphen aan den Rijn. Robin Haase won gisteren zijn eerste duel na veertien maanden blessureleed. Hij versloeg de Fransman Jean-Noël Insausti in de kwalificatieronde van het challengertoernooi op Jersey: 6-2 en 6-4. (ANP)