Israëlische president wil dat Abbas blijft

Tel Aviv. De Israëlische president Shimon Peres wil niet dat zijn Palestijnse ambtgenoot Mahmoud Abbas vertrekt. Dat zei de president zaterdag tijdens een herdenkingsbijeenkomst in Tel Aviv voor de Israëlische premier Yitzhak Rabin, die in 1995 door een joodse extremist werd vermoord. Peres bracht in herinnering dat Rabin, hijzelf en Abbas allen ondertekenaars waren van de Oslo-akkoorden. Abbas had donderdag aangekondigd dat hij zich niet herkiesbaar zou stellen bij de komende presidentsverkiezingen in de Palestijnse gebieden. Volgens een Palestijnse functionaris is het gebrek aan vooruitgang in de vredesbesprekingen met Israël de reden voor Abbas om af te zien van deelname. Abbas weigert verdere vredesgesprekken met Israël zolang de Joodse staat doorgaat met het bouwen van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.