Geen akkoord G20 over klimaat

De G20, een overleg van grote geïndustrialiseerde landen, zijn het dit weekeinde in het Schotse St. Andrews niet eens geworden over de financiering van het klimaatbeleid in ontwikkelingslanden. Geen van de landen was volgens minister Wouter Bos (Financiën) bereid een concrete stap te zetten.

Daarmee lijkt een van de laatste kansen verkeken om nog voor de klimaatconferentie in Kopenhagen in december een akkoord te bereiken over een van de belangrijkste thema’s voor een nieuw klimaatverdrag. In Schotland weigerden de VS zich uit te spreken over hoeveel geld nodig zal zijn. Opkomende economieën als Brazilië en India verhinderden in de slottekst een verwijzing naar een mogelijke bijdrage van hun kant.

Vorige week concludeerden de EU-landen dat vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard euro nodig is om klimaatbeleid in ontwikkelingslanden te financieren. Maar de meeste lidstaten willen nog niet vastleggen welk gedeelte de EU daarvan zal betalen.

Wouter Bos noemde het in een telefoongesprek na afloop van de bijeenkomst „moeilijk te bepalen” of het nog mogelijk is om het in Kopenhagen eens te worden. Bos sluit niet uit dat landen uit tactische overwegingen zwijgen en later alsnog concessies doen. „Maar misschien is het wel veel somberder”, aldus de minister.

Interview David Grubb: pagina 9

G20 over banken: pagina 9

Op weg naar nieuw klimaatverdrag: nrc.nl/kopenhagen