G20 voelt niets voor transactiebelasting

Een voorstel van de Britse premier Gordon Brown om een nieuw steunfonds op te zetten voor de financiële sector, gefinancierd met een heffing op financiële transacties, heeft zaterdag nauwelijks steun ontvangen van de ministers van Financiën van de G20-landen.

Browns voorstel voor de heffing, die wel wordt aangeduid als Tobin Tax, naar de econoom James Tobin, kwam als een verrassing voor de ministers tijdens hun beraad van zaterdag in Schotland. Weliswaar hebben ook sommige vertegenwoordigers van de financiële sector op de invoering hiervan aangedrongen, maar de meeste experts achten deze methode in de praktijk niet goed uitvoerbaar.

De Amerikaanse minister Tim Geithner verwees het idee meteen naar de prullenbak. „Een belasting op financiële transacties van dag tot dag is niet iets wat wij bereid zijn te steunen”, verklaarde hij. Ook zijn collega’s uit Canada en Rusland maakten duidelijk dat ze hiervoor niet voelen, evenmin als vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling.

De Franse minister van Financiën Christine Lagarde daarentegen verwelkomde de suggestie van Brown. Frankrijk dringt al langer aan op de invoering van een dergelijke belasting. De econoom Tobin, die het idee in de jaren ’70 lanceerde, concludeerde zelf overigens voor zijn dood in 2002 dat zijn idee in de praktijk van de moderne geliberaliseerde mondiale economie niet goed is te realiseren.

Brown onderstreepte in het Schotse St. Andrews dat er meer gedaan moet worden om te voorkomen dat bankiers de grote winnaars zijn in tijden van voorspoed, terwijl de belastingbetalers opdraaien voor de verliezen in tijden van tegenspoed. De ministers werden het verder eens dat het nog te vroeg is de omvangrijke overheidssteun voor de economie op te geven, nu die tekenen van herstel vertoont.