FC Twente volwassen genoeg voor de titel

Ajacied Miralem Sulejmani gaat in de uitverkochte Veste neer in een duel met FC Twente-verdediger Dwight Tiendalli. Foto Bas Czerwinski 08-11-2009, Enschede. FC Twente - Ajax. Duel tussen Miralem Sulejmani en Dwight Tiendalli, rechts. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

FC Twente1Ajax0

Ruststand 0-0. 47. Ruiz 1-0. Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 24.000

FC Twente-trainer Steve McClaren wilde na de 1-0 overwinning op Ajax niets weten van een favorietenrol voor de landstitel. „Of dit team verder is dan vorig jaar? Dat weet ik niet”, zei de Engelse coach. „Vorig seizoen zijn we als tweede geëindigd. Nu hebben we nog niets binnen. Ik kan wel zeggen dat deze ploeg groeiende is. We bouwen rustig verder en dan zien we wel waar we uitkomen.”

Het grote verschil tussen FC Twente en Ajax is dat de club uit Enschede geen kampioen móet worden, terwijl de Amsterdamse grootmacht zich die druk altijd oplegt. FC Twente bouwde de afgelopen jaren onder leiding van Fred Rutten en McClaren met beleid aan een stabiel elftal dat na dertien wedstrijden aan kop gaat van de eredivisie. Ajax hoopt dat Martin Jol na mislukte seizoenen onder Danny Blind, Henk ten Cate en Marco van Basten wel de juiste strategie kiest om voor het eerst sinds 2004 de titel te veroveren.

FC Twente raakte in vergelijking met vorig seizoen belangrijke krachten als Eljero Elia, Marko Arnautovic en Edson Braafheid kwijt, maar de beleidsmakers in Enschede raakten nooit in paniek. Met de binnengekomen miljoenen euro’s werd zorgvuldig omgesprongen. FC Twente hield vast aan de ingeslagen weg en haalde met Miroslav Stoch, Bryan Ruiz en Dwight Tiendalli gericht een aantal versterkingen. De nieuwkomers pasten zich snel aan en de rest van de spelersgroep ontwikkelde zich door.

Ajax is daarentegen net als in de afgelopen jaren nog vooral zoekende. Onder Jol zijn dure aankopen van zijn voorganger Van Basten als Miralem Sulejmani, Darío Cvitanich en Robbie Wielaert op een zijspoor beland. Nieuwe krachten als Marko Pantelic en Thimothée Atouba hebben tot dusver weinig tot niets toegevoegd aan het elftal. Ajax is vooral afhankelijk van topspits Luis Suárez. Als de international van Uruguay zijn dag niet heeft komt de formatie van Jol direct in de problemen.

McClaren speelde daar gisteren in de uitverkochte Veste handig op in. De coach van FC Twente stuurde zijn gebruikelijke ploeg het veld in met de opdracht de Ajacieden zo weinig mogelijk ruimte te geven. Jol koos ervoor om de statische Pantelic in de punt van de aanval te zetten als aanspeelpunt voor de ‘zwervende’ Suárez. De aanvoerder van Ajax was in de beginfase een paar keer gevaarlijk, maar zijn schoten misten precisie. Na zestien minuten moest Jol noodgedwongen zijn tactiek bijstellen toen Pantelic met een hamstringblessure afhaakte. Na de komst van invaller Sulejmani werd Suárez weer de meest vooruitgeschoven speler van Ajax.

FC Twente speelde geen grootse wedstrijd, maar wist wel opnieuw drie punten te pakken. McClaren hield negentig minuten vast aan het vertrouwde 4-3-3-systeem. Het elftal van FC Twente straalde vanaf de eerste minuut in de fletse topper geloof in eigen kunnen uit. De ploeg is wat dat betreft volwassener dan het elftal dat vorig seizoen eigenlijk nooit geloofde in de titel. FC Twente eindigde een succesvol seizoen uiteindelijk in mineur toen de bekerfinale tegen SC Heerenveen verrassend verloren ging. Op eenderde van dit seizoen is FC Twente dusdanig stabiel gebleken dat de aanhang al voorzichtig droomt van de eerste landstitel in de clubgeschiedenis.

Het zelfvertrouwen werd gisteren in het waterkoude Enschede twee minuten na rust vergroot door een doelpunt van matchwinnaar Bryan Ruiz. De rechtervleugelaanvaller uit Costa Rica kopte raak uit een vrije trap van Theo Janssen. Het was alweer het negende competitiedoelpunt van de Midden-Amerikaan. Ruiz is binnen een paar maanden uitgegroeid tot een van de steunpilaren van FC Twente. Zoals de kleine linksbuiten Stoch ook een aanwinst is gebleken. De huurling van Chelsea maakte donderdag in het Europa-Leagueduel met FC Sheriff nog het verschil.

FC Twente beschikt naast de moeilijk af te stoppen aanvallers over een goed ingespeeld middenveld en de minst gepasseerde verdediging van de eredivisie. De wijze waarop de Braziliaan Douglas zich manifesteert is verbluffend. In de tweede helft kreeg de Braziliaan centraal achterin assistentie van de als herboren spelende Tiendalli. Het geeft ook aan hoe breed de selectie van McClaren is. Ajax mocht dit seizoen dan al veertig keer hebben gescoord, maar de ploeg kreeg tegen FC Twente slechts een paar mogelijkheden. Het verschil tussen FC Twente en nummer drie Ajax bedraagt nu zes punten.

De technische staf en de spelers van FC Twente willen nog niet openlijk filosoferen over de titel. „Feesten doen we voorlopig binnenskamers”, stelde Tiendalli. „Het seizoen is nog lang”, meende Ruiz. Ajaxtrainer Jol klaagde de afgelopen tijd over het speelschema van zijn ploeg en over de aanstelling van scheidsrechter Pieter Vink, maar ook na de nederlaag heeft de Amsterdamse club de hoop op een titel nog niet verloren. Maar het geloof hierin is er na de nederlaag bij FC Twente niet groter op geworden.

    • Koen Greven