FC Twente is volwassengenoeg voor landstitel

FC Twente is nu zes punten ‘los’ van Ajax na de 1-0 zege.

De aanhang van de ploeg droomt dan ook voorzichtig van de eerste landstitel.

08-11-2009, Enschede. FC Twente - Ajax. Duel tussen Cheick Tiote en Eyong Enoh, rechts. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

FC Twente-trainer Steve McClaren wilde na de 1-0 overwinning op Ajax nog niets weten van een favorietenrol voor de landstitel. „Of dit team verder is dan vorig jaar? Dat weet ik niet”, zei de Engelse coach. „Vorig seizoen zijn we als tweede geëindigd. Nu hebben we nog niets binnen. Ik kan wel zeggen dat deze ploeg groeiende is. De competitie is nog lang. We bouwen rustig verder en zien wel waar we uitkomen.”

Het grote verschil tussen FC Twente en Ajax is dat de club uit Enschede nooit kampioen hóeft te worden, terwijl de Amsterdamse grootmacht zich die druk altijd oplegt. FC Twente bouwde de afgelopen jaren onder leiding van Fred Rutten en McClaren met beleid aan een stabiel elftal dat nu na dertien wedstrijden aan kop gaat van de eredivisie. Ajax hoopt dat Martin Jol na mislukte seizoenen onder Danny Blind, Henk ten Cate en Marco van Basten wel de juiste strategie kiest om voor het eerst sinds 2004 de titel binnen te halen.

FC Twente raakte in vergelijking met vorig seizoen belangrijke krachten als Eljero Elia, Marko Arnautovic en Edson Braafheid kwijt, maar de beleidsmakers in Enschede raakten nooit in paniek. Met de binnengekomen miljoenen euro’s werd zorgvuldig omgesprongen. FC Twente hield vast aan de ingeslagen weg en haalde met Miroslav Stoch, Bryan Ruiz en Dwight Tiendalli gericht een aantal versterkingen. De nieuwkomers pasten zich snel aan en de rest van de spelersgroep ontwikkelde zich door.

Ajax is daarentegen net als in de afgelopen jaren nog vooral zoekende. Onder Jol zijn dure aankopen van zijn voorganger Van Basten als Miralem Sulejmani, Darío Cvitanich en Robbie Wielaert op een zijspoor beland. Nieuwe krachten als Marko Pantelic en Thimothée Atouba hebben tot dusver weinig tot niets toegevoegd aan het elftal. Ajax is vooral afhankelijk van topspits Luis Suarez. Als de international van Uruguay zijn dag niet heeft komt de formatie van Jol direct in de problemen.

McClaren speelde daar gisteren in de uitverkochte Veste handig op in. De coach van FC Twente stuurde zijn gebruikelijke ploeg het veld in met de opdracht de Ajacieden zo weinig mogelijk ruimte te geven. Jol koos ervoor om de statische Pantelic in de punt van de aanval te zetten als aanspeelpunt voor de ‘zwervende’ Suarez. De aanvoerder van Ajax was in de beginfase een paar keer gevaarlijk, maar zijn schoten misten precisie. Na zestien minuten moest Jol noodgedwongen zijn tactiek bijstellen toen Pantelic met een hamstringblessure naar de kant ging. Na de komst van de Servische invaller Sulejmani werd Suarez weer de meest vooruitgeschoven speler van Ajax.

FC Twente speelde geen grootse wedstrijd, maar de ploeg hield wel negentig minuten vast aan het vertrouwde 4-3-3-systeem. Het elftal van McClaren straalde vanaf de eerste minuut geloof in eigen kunnen uit. De ploeg is wat dat betreft volwassener dan het elftal dat vorig seizoen eigenlijk nooit geloofde in de titel. FC Twente eindigde een succesvol seizoen uiteindelijk in mineur toen de bekerfinale tegen SC Heerenveen verrassend verloren ging. Op eenderde van dit seizoen is FC Twente dusdanig stabiel gebleken dat de aanhang al voorzichtig droomt van de eerste landstitel in de clubgeschiedenis.

Het zelfvertrouwen werd gisteren in het waterkoude Enschede twee minuten na rust nog eens extra vergroot door een doelpunt van matchwinnaar Bryan Ruiz. De rechtervleugelaanvaller uit Costa Rica kopte raak uit een vrije trap van Theo Janssen. Het was alweer het negende competitiedoelpunt van de Midden-Amerikaan in dienst van FC Twente. Ruiz is binnen een paar maanden uitgegroeid tot een van de steunpilaren van FC Twente. Zoals de kleine linksbuiten Stoch ook een aanwinst is gebleken. De huurling van Chelsea maakte donderdag in het UEFA-Cupduel met FC Sheriff nog het verschil.

FC Twente beschikt naast de moeilijk af te stoppen aanvallers over een goed ingespeeld middenveld en de minst gepasseerde verdediging van de eredivisie. De wijze waarop de Braziliaan Douglas zich tegen Ajax presenteerde was verbluffend. Ajax mocht dit seizoen dan al veertig keer hebben gescoord, maar de ploeg kreeg tegen FC Twente slechts een paar mogelijkheden. Het verschil tussen FC Twente en nummer drie Ajax bedraagt nu zes punten.

De technische staf en de spelers van FC Twente willen nog niet openlijk filosoferen over de titel. „Feesten doen we voorlopig binnenskamers”, stelde Tiendalli. „Het seizoen is nog lang”, meende Ruiz. Ajaxtrainer Jol klaagde de afgelopen tijd over het speelschema van zijn ploeg en over de aanstelling van scheidsrechter Pieter Vink, maar ook na de nederlaag heeft de Amsterdamse club de hoop op een titel nog niet verloren. Maar het geloof hierin is er na de nederlaag bij FC Twente niet groter op geworden.

    • Koen Greven