De ene opkoper is de andere niet

Fortress Investment Group en Blackstone zijn private-equityfirma’s die in alle openbaarheid opereren. In 2007 gingen ze allebei voor veel te veel geld en met veel tamtam naar de beurs. Sindsdien hebben ze het zwaar te verduren gehad. Maar nu er enig herstel aanstaande lijkt, maken de cijfers over het derde kwartaal duidelijk dat Blackstone het beste in staat is om beleggers binnenboord te houden.

De aandelen van Fortress kregen in februari 2007 een beursnotering, piekten later dat jaar en kelderden vervolgens met 87 procent naar een dieptepunt in december vorig jaar. Sindsdien is de beurskoers weer verviervoudigd, waardoor hij nu op ongeveer een kwart van de introductieprijs staat. De koers van Blackstone, dat in juni 2007 een beursnotering kreeg, volgde een soortgelijk maar minder extreem pad, nadat de kredietmarkt – de levensader voor private-equitydeals – eerst instortte en vervolgens stabiliseerde. Nu worden de aandelen verhandeld op ongeveer de helft van de introductieprijs.

Vorige week begonnen de koersen van de twee firma’s echter uiteen te lopen. De aandelen van Blackstone werden 7 procent meer waard, terwijl die van Fortress juist 10 procent daalden.

Eén reden is eenvoudigweg dat Blackstone het beter lijkt te doen. De firma heeft bijvoorbeeld vier bedrijven tegen een redelijke winst kunnen verkopen, twee beursgangen afgerond en volgend jaar nog eens zes bedrijven beursintroducties op stapel staan. Voor Fortress was RailAmerica de enige betekenisvolle transactie.

Blackstone heeft zijn risico’s ook beter gespreid. Het bedrijf zit niet alleen in private equity en vastgoed, maar heeft ook een divisie verhandelbare effecten die maar liefst 53 miljard dollar onder beheer heeft. De firma krijgt ook inkomsten uit zijn activiteiten als adviseur bij fusies en overnames. Fortress is uitsluitend actief als private-equityfirma en als hedgefonds, en is op beide terreinen kleiner dan Blackstone.

Blackstone houdt zijn beleggers ook beter op de hoogte dan Fortress. De winstmelding was gedetailleerder en makkelijk te begrijpen dan voorheen. De mededelingen van Fortress zijn kariger. Afgezien van het feit dat ze minder details geven, zijn bijvoorbeeld opeenvolgende kwartaalcijfers niet met elkaar te vergelijken. De beleggers van Fortress hebben om meer duidelijkheid gevraagd. De firma heeft dat voor het volgende kwartaal ook beloofd. Intussen moeten beleggers beslissingen nemen op basis van wat ze kunnen zien. Op dit moment lijkt Blackstone de betere optie.

Lauren Silva Laughlin

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Lauren Silva Laughlin