China geeft hulp 'zonder voorwaarden'

China heeft gisteren de leiders van 33 Afrikaanse landen verzekerd dat aan de Chinese ontwikkelingshulp, de investeringen en de handel „nooit politieke voorwaarden” gesteld zullen worden.

Tijdens de vierde Afrikaanse-Chinese top, ditmaal in de Egyptische badplaats Sharm El-Sheikh, kondigde premier Wen Jiabao een verdubbeling tot tien miljard dollar van de financiële ontwikkelingshulp aan Afrika aan.

Wen, die met de presidenten van omstreden landen als Zimbabwe en Soedan in zijn gehoor uitvoerig inging op de Westerse kritiek op de snelle groei van de Chinese rol in Afrika, zei dat „Afrika perfect in staat is zijn eigen problemen op te lossen op een Afrikaanse manier. We hebben nooit politieke voorwaarden gesteld en dat zullen we in de toekomst ook nooit doen”. Hij zei ook dat de Chinese overheid van mening is dat de Afrikanen onafhankelijk over hun eigen politieke en sociale systemen moeten beslissen.

Wen wees het verwijt dat „China Afrikaanse grondstoffenvoorraden plundert en neokolonialisme bedrijft” van de hand. De Chinese aanwezigheid in Afrika is niet van recente datum, maar begon in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw met de aanleg van de Tanzaniaans-Zambiaanse spoorlijn en „de strijd tegen imperialisme en kolonialisme”, zei Wen. „Wij zijn al zes decennia zeer actief in Afrika.”

Volgens de Chinese media is de Westerse kritiek op het Chinese Afrikabeleid ingegeven door het feit dat de „Europeanen Afrika nog steeds beschouwen als hun eigen achtertuin”. Die tijd is, schreven alle Engelstalige versies van de Chinese staatskranten, definitief voorbij.

De Chinese premier, die zich ook liet fotograferen met de presidenten Mugabe en Bashir, kondigde behalve een verdubbeling van de zachte leningen ook een reeks praktische hulpmaatregelen aan in de vorm van schuldkwijtschelding.

China gaat in de komende jaren in verschillende landen vijftig schoolcomplexen bouwen, onderwijzers (1.500) en artsen (3.000) trainen. Het aantal Afrikanen dat in de komende jaren door China zal worden opgeleid moet oplopen tot 15.000.

De Afrikaans-Chinese handel zal worden gestimuleerd door de tariefbarrières voor 95 procent van de producten tot nul terug te brengen. De waarde van de handel is gegroeid tot 107 miljard dollar in 2008.

De Chinese investeringen in infrastructuur en energiewinning op het continent zijn in 2009 met 77 procent toegenomen. Sinds mei hebben Chinese staatsbedrijven en privéondernemingen voor ruim 50 miljard geïnvesteerd in Afrikaanse bedrijven die actief zijn op het gebied van grondstoffen.