Chávez voert zijn oorlogsretoriek op

De Colombiaanse regering stapt naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en de Organisatie van Amerikaanse Staten om zich te beklagen over de recente escalatie in de oorlogsretoriek van president Chávez van buurland Venezuela.

Chávez riep het leger gisteren tijdens zijn zondagse talkshow op „voorbereidingen te treffen voor de oorlog en ons volk te helpen zich voor te bereiden op de oorlog, want dit is ons aller verantwoordelijkheid”. Volgens de president, een voormalig luitenant-kolonel, „is oorlog het beste te voorkomen door er op voorbereid te zijn”.

Chávez dreigde de afgelopen jaren vaker met militaire actie, maar maakte dit nooit waar. Dit laatste dreigement komt op een moment van oplopende spanningen tussen beide landen, die in juli hun diplomatieke betrekkingen bevroren.

Aanleiding is het militaire convenant dat Colombia eind vorige maand met de Amerikaanse regering sloot. Dit voorziet er in dat de VS het aantal militairen die zij op zeven Colombiaanse bases hebben gestationeerd, kunnen uitbreiden tot 800 soldaten en 600 man burger- en beveiligingspersoneel. Nu zijn dat circa 500 soldaten en 400 burgers. De militairen worden ingezet voor de bestrijding van drugshandel en -productie.

Volgens Chávez en zijn bondgenoten op het continent betekent de uitbreiding van de Amerikaanse militaire presentie een directe bedreiging voor zijn land en voor de regio als geheel. Hij heeft daarom 15.000 extra militairen naar de grensstreek met Colombia gestuurd. Langs de ruim 2.000 kilometer lange en grotendeels onbewaakte grens zijn regelmatig gewapende incidenten, mede vanwege de aanwezigheid van Colombiaanse guerrillero’s en paramilitairen die hun toevlucht zoeken in Venezuela. Ook worden er veel drugs gesmokkeld en vindt er illegale mijnbouw plaats. (AP, AFP)