boekberichten

Studentenjury kiest Christiaan Weijts voor AKO-Literatuurprijs

Morgen is de bekendmaking van de winnaar van de AKO Literatuurprijs. Hoewel over het algemeen wordt verwacht dat die dit jaar naar Godenslaap van Erwin Mortier zal gaan, koos een studentenjury voor Via Cappello 23 van Christiaan Weijts, zo is te lezen op recensieweb.nl. Weijts’ roman versloeg virtueel de boeken van Joris van Casteren, Kees ’t Hart, Carolina Trujillo, Dimitri Verhulst en Tommy Wieringa.

De studentenjury schrijft: ‘Weijts heeft een superieure roman afgeleverd, waarin heden, verleden, kunst en werkelijkheid, tragedie en komedie fascinerende verbintenissen aangaan. […] Doorslaggevende argumenten waren de sublieme stijl, de actuele thematiek en de complexiteit van deze erudiete en wervelende roman die onze kennis van het Europese erfgoed grondig heeft bijgespijkerd.’

Godenslaap van Mortier werd door juryleden weliswaar een episch meesterwerk gevonden, maar op het moment dat de schaduw-toplijst vastgesteld werd, was het boek nog niet door iedereen gelezen. ‘Wij hebben Godenslaap tot onze spijt dus niet kunnen laten meedingen naar een nominatie en derhalve ook niet kunnen betrekken bij de uitverkiezing van de winnaar. Op basis van het oordeel waar wij alsnog toe kwamen, zouden wij er zeker niet rouwig om zijn als de AKO-prijs 2009 aan Erwin Mortier wordt toegekend. Wij zouden dat welverdiend vinden, ook al staat Godenslaap niet op onze toplijst.’ (TJ)

Brieven Jane Austen in New York

Aan de revival van de Britse schrijfster Jane Austen (1775-1817) komt maar geen eind. Zo is tot 14 maart 2010 in New York de tentoonstelling ‘A Woman’s Wit: Jane Austen’s Life and Legacy’ in de Morgan Library and Museum te zien. Hierin zijn zowat honderd aan Austen gerelateerde items opgenomen, waaronder brieven aan haar familieleden en manuscripten.

Zo kun je er onder meer het manuscript van Lady Susan bekijken, het onafgewerkte manuscript van The Watsons, eerste en vroege drukken van de romans van Austen en tekeningen van mensen en plaatsen die een rol speelden in haar werk. Er is bijvoorbeeld een brief te zien die is bestemd voor haar acht jaar oude nichtje waarbij Austen alle woorden achterwaarts schreef, een beproefd spelletje. (DL)

M.m.v. Toef Jaeger en Dirk Leyman

Zie ook: nrcboeken.nl en www.depapierenman.nl