Bewoners Okinawa tegen basis VS

Bewoners Okinawa tegen basis VS GINOWAN, 9 nov. Naar schatting 21.000 mensen hebben gisteren op het Japanse Okinawa gedemonstreerd tegen de voorgenomen verplaatsing van een Amerikaans militair vliegveld op het eiland. In plaats van een nieuwe locatie voor de helikopterbasis bij Futenma willen de bewoners onmiddellijke sluiting ervan vanwege de overlast en het gevaar voor de dichtbevolkte omgeving. Ook premier Hatoyama had zich voor de verkiezingen eind augustus, die zijn Democratische Partij van Japan (DPJ) een enorme overwinning opleverden, uitgesproken voor vertrek van de basis van Okinawa. De betogers eisten van Hatoyama dat hij de zaak voorlegt aan de Amerikaanse president Obama die deze week Japan zal bezoeken in het kader van zijn rondreis door Zuid-Oost- Azië. Japan en de VS kwamen in 2006 overeen de basis van Futenma te verplaatsen naar de minder dichtbevolkte stad Nago. Op het kleine eiland Okinawa is een groot deel van de circa 47.000 Amerikaanse militairen in Japan gelegerd. Foto AFP People stage a rally against the US military base in Ginowan, Okinawa Prefecture on November 8, 2009. Thousands rallied Sunday against a US military base on Japan's Okinawa island, raising the heat in a simmering row days before President Barack Obama visits Tokyo. AFP PHOTO/Kazuhiro NOGI AFP