Almere, gouden bergen in bobotaal

Almere vergroten zal de Randstad redden, aldus Bernard Wientjes, Elco Brinkman en Loek Hermans (Opiniepagina, 5 november). Zij komen met klinkende argumenten.

Ten eerste: kenniswerkers willen in Almere wonen. Ik denk echter eerder dat mensen met te weinig geld om fatsoenlijk in Amsterdam te wonen naar Almere gaan, mensen die door gettovorming de stad worden uitgejaagd.

De IJmeerlijn als verbinding biedt volgens de heren vervolgens de oplossing. Dit plan gaat echter vooral de files richting Amsterdam vergroten. Het is ook dom om mensen van hun werk áf te verhuizen, terwijl in de toekomst brandstof alleen maar duurder wordt. Onze CO2-afspraken halen we zo ook niet.

Er moet hoger onderwijs komen in Almere voor de kenniswerkers, gaan de auteurs verder. Hoezo? Wie al kenniswerker is, heeft zulk onderwijs niet nodig, en wie nog student is, gaat niet in Almere wonen.

Bouwen is vervolgens goed voor de economie, en levert 40 miljard op. Dat zijn boeiende cijfers, maar waarom hebben we het grootste deel van dat effect niet al gezien toen Almere werd gebouwd? En waarom opeens wél als we de stad nu gaan vergroten?

Kortom, veel gouden bergen in bobotaal. Bouw eerst het Kasteel Almere eens af, en als dat klaar is mogen de auteurs weer verder lobbyen.

    • Th. Barenbrug den Haag