Wuivende binken

Waar: Fallais, Fumal, Marneffe; uit: GR-gids Luswandelingen in provincie Luik.

Afstand: 17,5 km.

Bij het eerste kapelletje kan man het al meteen niet laten. Oog in oog met het mariabeeldje zingt hij: „Marie die vrijt met een huzaar…” Ondeugend. Maar noodzakelijk. Zijn associatie met lust en een pront uniform fleurt het devotiegeval op. Maria glimlacht niet meer flets maar schalks.

Het landschap fleurt zichzelf op. Dit is de herfst volgens het boekje. Van de hoge bomen zijn de meeste kruinen leeg. De mistletoebollen hebben nu de ruimte, met hun matglazen vruchtjes hangen ze bij tientallen als kroonluchters in de populieren en zachte berken. Het geel en oranje van de lagere bomen spat op langs de randen van de kale akkers en de weilanden. Het land glooit naar alle kanten en de paden glooien mee. Klimmen, dalen, klimmen, moeten we. Over steenslag of losse grond, of over versleten keien.

Er kachelt een colonne vierwieltractortjes voorbij. Een stuk of vijftien, bereden door binken die wuiven.

Een kasteel en een kerk spiegelen elkaar, de een heeft een spitse toren, de ander een toren met een brok in zijn keel. Koeien dragen pluizige jassen en gooien hun kont in de wind. Langs de hemel vliegen wolkenbundels, over de paden rennen de blaadjes. De kraag moet open, dan blaast de wind de warmte van dat geklim weg.

Ineens valt de wind weg. Het blad gaat liggen op de velden en de paden. Het geluid van een snelweg dringt door bij gebrek aan geloei. Het verdwijnt weer als we langs een stel ijzeren bruggetjes met gekrulde punten de stroom de Mehaigne volgen. We lopen een bos binnen. Aan een eik bungelt een tak als een lamme arm.

Bonjour mevrouw met je Deense dog. Blaf! doet het gevaarte. „Voilà: wouf’’, legt ze uit.

Het licht verschiet, de wind keert terug. Een rij koplampen komt ons tegemoet onderlangs een dijk. Daar zijn de wuivende binken weer, hartstochtelijk bemodderd tuffen ze voorbij.

Het regent. Dat is mooi. Daardoor knalt het oranje aan de randen van de velden nog feller in het grauw. En de wind bespeelt de hoge tonen van de elektriciteitsdraden.

Joyce Roodnat

Informatie, routekaartje, gps-punten en foto’s via www.nrc.nl/nrcweekblad

    • Joyce Roodnat