Woontorentje

Nederland, Nieuw-Vennep, 04-11-09 Goudensteinpark 1. © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

De Belgische architect Charles Vandenhove ontwierp vlakbij Schiphol dit woontorentje als bescheiden hoogtepunt naast een U-vormig wooncomplex met enorm grasveld in het midden. Vanuit de lucht gezien vormt het huis een losse punt boven de U. Het is het duurste huis dat in de wijk te koop staat.

De huizen die Vandenhove in de Haarlemmermeerpolder tekende, passen eigenlijk bij een Bourgondische levensstijl. Je komt zijn werk in Nederland vaker tegen. Het Paleis van Justitie in Den Bosch bijvoorbeeld. Opdrachtgevers daar grossieren in anekdotes over zijn ideeën, vertellen ze in het blad Smaak. „We zeiden dan, na weer zo’n lang debat: Charles, in Nederland horen Openbaar Ministerie en rechters echt apart van elkaar te zitten en niet aan één lange tafel, hoe mooi die ook is vormgegeven en hoe perfect die vorm ook past in de zittingzaal. Nee, dan zetten we gewoon een zaag in jouw mooie tafel.” AK