Veilig zwart

In tijden van recessie spelen modehuizen op veilig. En dus hangen de rekken in de winkels vol met de kleur zwart. Want met een zwart kledingstuk neem je geen enkel risico de plank mis te slaan. Er is geen gelegenheid waarbij zwart niet gedragen kan worden. Niet voor niets was de populariteit van het kleine zwarte jurkje op het hoogtepunt tijdens de grote depressie van de jaren 30. Zwart lijkt een betrouwbare investering.

Naast beperkingen schept dat ook mogelijkheden. De consument die behoefte heeft aan een spannende garderobe moet het zwart opnieuw uitvinden. En laat zwart zich daar nu uitstekend voor lenen. Want er is geen kleur die zoveel verschillende betekenissen kent .

Zo is een zwart leren jack rebels, maar een klein zwart jurkje ademt elegantie. Zwart is somber op een begrafenis, bescheiden op een trouwerij. Zwart maakt slank. Zwart is lui en makkelijk, maar ook mysterieus en gedistingeerd. Zwart is verleidelijk en arrogant.

Een zwarte BH is geil. Een transparante zwarte trui is sexy, maar niet ordinair. Een stel zware zwarte kettingen zorgt voor een vleugje gothic. Een zwarte tutu zorgt voor de knipoog. De zwarte handtas met frutsels geeft het geheel een gedistingeerde uitstraling. Een legging gemaakt van katoen en zwart lak doet denken aan catwoman. Om maar te zwijgen over het zwarte gevaarte op mijn hoofd. Zwart zegt: ‘sol niet met mij, dan sol ik niet met jou’.

Door een fantasievol spel te spelen met lagen en een verscheidenheid aan stoffen, is zwart, naast de veiligste, de spannendste kleur die de mode kent. Met dank aan de recessie.

Aynouk Tan

    • Aynouk Tan