Van Persie spits van Oranje

De kans is groot dat Robin van Persie en Dirk Kuijt van positie wisselen in het Nederlands elftal. Oranje oefent volgende week zaterdag in Pescara tegen wereldkampioen Italië en woensdag 18 november in Heerenveen tegen Paraguay. Van Persie is kandidaat om net als bij Arsenal als centrumspits te worden opgesteld. Kuijt zou dan zijn plek op de rechterflank overnemen.

De omzetting zou een beetje tegen de opvatting van Bert van Marwijk in zijn. De bondscoach vindt dat Van Persie beter tot zijn recht komt als aanvallende middenvelder op de rechtervleugel. „Hij moet met zijn gezicht naar het doel en niet met zijn rug tegen twee verdedigers staan”, zei Van Marwijk gisteren op een persconferentie in Zeist. „Robin heeft oog voor de medespelers om zich heen en kan een ander voor het doel in stelling brengen.”

Maar Van Marwijk beseft dat hij ook rekening moet houden met de wijze waarop Van Persie nu bij Arsenal speelt. Daar is hij een veel scorende centrumspits. En zo lang Klaas-Jan Huntelaar bij AC Milan zelden in actie komt, heeft Oranje weinig spitsen die in aanmerking komen. Huntelaar is nog geselecteerd, maar Van Marwijk maakte duidelijk dat zijn geduld met hem opraakt. „Want het WK komt steeds dichterbij.”