Van Gaal?

Na de nederlaag in de Champions League tegen Bordeaux ligt voetbalcoach Louis van Gaal van Bayern München onder vuur. Hoeveel krediet heeft hij nog in Duitsland?

Marcel Brands, technisch directeur AZ, Van Gaals vorige club: „Wat mij betreft verdient Louis honderd procent krediet. Bij AZ hadden we ook een slecht jaar met Louis, maar toch hebben we hem gehouden. Dat heeft ons geen windeieren gelegd. Ik hoop echt dat ze hem de tijd geven.”

Henk Spaan, hoofdredacteur voetbaltijdschrift Hard Gras: „Het zou dom zijn Van Gaal op grond van een paar nederlagen te ontslaan. Hij heeft een bepaalde manier van werken die op de lange termijn vruchten afwerpt. In de verloren wedstrijd tegen Bordeaux maakte Mark van Bommel een zeer grote fout en laat de scheidsrechter na een penalty te geven wegens een handsbal. Wat kan je daar als trainer aan doen? Verder speelde Arjen Robben een halve wedstrijd en kon je aan hem zien dat hij nog niet helemaal was hersteld van zijn knieblessure. Hamit Altintop en Frank Ribéry waren er niet bij. Daar komt bij dat zelfs Bayern financieel niet zo sterk is een trainer na drie maanden te kunnen ontslaan. Zo’n contractonderbreking kost miljoenen.”

Youri Mulder, vorig seizoen eerst assistent-trainer en later interim-hoofdtrainer van Schalke 04, nu weer tv-analyticus: „Als Bayern niet door de voorronde van de Champions League komt, is dat geen goed teken. En dat is nog een eufemisme. Maar als Bayern München een nieuwe weg wil inslaan met een ander soort voetbal, dan is het naïef om te denken dat zoiets gelijk lukt. Het probleem voor Van Gaal is dat de club niet met één mond spreekt. Er zijn voor- en tegenstanders van Van Gaal. De voorstanders haalden hem naar Bayern, maar nu de resultaten uitblijven gaan de tegenstanders zich roeren. Zij zullen zeggen dat Van Gaal alles kapot maakt wat zij de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Maar Van Gaal heeft tijd nodig, hij moet kunnen ‘doorselecteren’. De jongens die nu onder hem spelen, zoals Luca Toni en de op de bank belande Mario Gomez, bieden oppositie. Hun positie wordt op de proef gesteld. De plannen van Van Gaal zullen wel werken met spelers die hij zelf haalt. Maar het gaat om dure jongens die weerstand bieden. Dat is ook het dilemma van de clubleiding. Moeten ze naar de spelers luisteren of hun poot stijf houden? Het ligt eraan of Van Gaal de clubleiding kan overtuigen dat hij tijd nodig heeft. Dat is lastig in een andere taal. Maar als je Van Gaal haalt, moet je hem minstens twee seizoenen vasthouden, al verlies je twintig wedstrijden. Als je dat niet wil, moet je niet aan hem beginnen.”

Aad de Mos, in seizoen 1995-1996 ontslagen als coach van Werder Bremen: „In Duitsland ligt een dergelijke kwestie anders dan in Nederland of waar dan ook. In Duitsland kijkt men niet naar processen of ontwikkeling, men kijkt alleen naar Erfolg, naar de resultaten. Voorbeelden zijn er genoeg, zoals Bert van Marwijk die werd ontslagen bij Borussia Dortmund, Aad de Mos die werd ontslagen bij Werder Bremen en Fred Rutte die weg moest bij Schalke 04. Het chauvinisme van de Duitsers werkt ook nog tegen de Hollanders. De komende drie wedstrijden zijn cruciaal voor Van Gaal. Als hij die verliest, is zijn positie onhoudbaar.”

Gerard Marsman, directeur van de vakvereniging voor coaches CBV: „Het zou verstandig zijn als ze hem de tijd geven geleidelijk zijn stempel op de ploeg te drukken. Zijn werkwijze heeft tijd nodig. Maar hij heeft de pech dat ze bij Bayern gewend zijn aan resultaat, aan winnen en aan het meedoen om prijzen. Ik hoop dat het lawaai van de media geen invloed heeft op de clubleiding. Maar de kopstukken van Bayern München – Franz Beckenbauer, Karl-Heinz Rummenigge en Uli Hoeness – zijn het niet altijd met elkaar eens. Het zou me dan ook niet verbazen als één of twee van hen binnenkort omslaan in het nadeel van Van Gaal.”

    • Shari Kiljan