Tinkebell toont wat aan onze ziel vreet

Zo kort als haar naam nog maar rond zingt in de kunstwereld, zo veel ophef en schandaal is er al geweest. Sinds Tinkebell, pseudoniem van Katinka Simonse (1979), in 2005 vertelde dat ze haar kat Pinkeltje de nek had omgedraaid omdat deze ziek was, het beest had gevild en verwerkt tot een handtas (zodat de kat altijd dicht bij haar zou zijn), wordt ze verwenst. Duizenden haatmails krijgt ze - en niet alleen naar aanleiding van Pinkeltje. Pas geboren haantjes die ze in de shredder dreigt te gooien als niemand ze op een kunstbeurs koopt, hamsters die als dollemannen in plastic speelballen door een galerie rennen – het is altijd bonje met Tinkebell, er volgen aanklachten, arrestaties, de laatste zaak (die van de hamsters) komt deze maand voor.

Het makkelijkst is om te zeggen dat de kunstenaar, die zich steevast uitdost als een lief, roze snoepje, puur provoceert. Aandacht – dat is alles wat telt. Maar wie in galerie Torch het overzicht bekijkt van wat Tinkebell de afgelopen vier jaar maakte, komt tot een andere conclusie. Hier is een kunstenaar aan het werk die onbarmhartig aantoont waar het beest aan onze ziel vreet. Want hoe diep gevoeld is onze dierenliefde als we in de supermarkt weer eens kiezen voor kipfilet uit de bio-industrie van drie euro de kilo? En wat is er humaan aan het cadeau geven van een hamster aan een vijfjarig kind, dat zijn huisdier in een speelgoedautootje stopt en het deurtje net zo lang dicht duwt totdat er een pootje mist? Ook wat betreft de haatmails is Tinkebell meedogenloos. Ze zocht de anonieme afzenders op internet op, compleet met namen, adressen, foto’s en hobby’s, en publiceerde dat in een boek.

In haar meest recente werk richt ze zich op de porno-industrie, en dan met name op het genre 18+ filmpjes, waarin jonge vrouwen uitgedost als schoolmeisjes worden mishandeld en verkracht. Tinkebell maakte er een serie van lugubere en toch wonderschone ‘kijkkastjes’ van: ze drukte de pikante stills af op textiel en beschilderde er bloemen en vlinders op.

Ooit heeft Katinka Simonse in een interview gezegd dat er geen enkel onderwerp is dat zij als Tinkebell niet zou durven aanpakken. Het zou goed zijn als ze eens zou proberen te achterhalen welke mannen er achter die sadistische films steken – inderdaad, met adres, foto’s en hobby’s.

Lucette ter Borg

Looove Tinkebell. Etwas Spass für den neuen TORCHmeister. T/m 28/11 in Torch, Lauriergracht 9, Amsterdam. Do-za 14-18u, of op afspraak. Inl: torchgallery.com

    • Lucette ter Borg