Tabaksfirma beloont jeugd met rookwaar

Het Britse Imperial Tobacco, een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld, zet in Nederland jonge en creatieve mensen in om de verkoop van shag en sigaretten onder jongeren te vergroten.

Het gaat om zestig vernieuwende modeontwerpers, muzikanten en reclamemakers, die worden beloond met sloffen sigaretten. Ze zijn 21 jaar en ouder en beloven in een contract geheimhouding over „het bestaan, de aard en de inhoud” van de overeenkomst.

In ruil voor maandelijks twee sloffen sigaretten van het merk Gauloises moeten zij formeel drie keer per jaar marketingideeën leveren. Volgens de contractanten zou de fabrikant vooral hopen dat als zij Gauloises roken, anderen dat ook zullen gaan doen.

In de Tabakswet staat dat het verboden is sigaretten gratis of „tegen een symbolische vergoeding” te verstrekken als dit het „aanprijzen van een tabaksproduct ten doel heeft”. Ook is het verboden om „bedrijfsmatig tabaksproducten gratis aan particulieren uit te reiken”. Imperial Tobacco zegt de contracten vooraf zorgvuldig te hebben getoetst aan de Tabakswet. „Onze interpretatie is dat we ons aan de wet houden”, zegt een woordvoerder.

Imperial Tobacco (Gauloises, Peter Stuyvesant, Drum, Van Nelle) is in omvang de vierde tabaksfabrikant ter wereld. Het bedrijf telt 16.000 werknemers in 130 landen, waaronder Nederland.

Het gratis verstrekken van sigaretten door tabaksfabrikanten is strafbaar, zegt Henny Sackers, hoogleraar bestuurlijk sanctierecht in Nijmegen: „Ook als daar een wederdienst tegenover staat, zoals het bespreken van trends.” De fabrikant zou „risico lopen” door het Openbaar Ministerie te worden vervolgd. Ook is sigaretten uitdelen een verboden vorm van marketing, meent Sackers.

Een woordvoerder van minister Klink (Volksgezondheid, CDA) is niet op de hoogte „van deze activiteiten”. Of er sprake is van wetsovertreding, is volgens Klink een zaak van het Openbaar Ministerie.

Tabaksindustrie: pagina 3

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Imperial Tobacco

In het bericht Tabaksfirma beloont jeugd met rookwaar (7 november, voorpagina) staat dat Imperial Tobacco naast Gauloises, Drum en Van Nelle ook het merk Peter Stuyvesant voert. Het laatste merk is van British American Tobacco.

    • Esther Rosenberg
    • Jaus Müller