Opinie

    • Youp van ’t Hek

Stad en landje

Terwijl haar onderdanen in de rij stonden voor een prik tegen de Mexicaanse griep doolde de koningin door het land van herkomst van deze ziekte, alwaar haar zoon zich historisch versprak. Hij zei iets heel hoerigs en ik durf te wedden dat dit filmpje nog jaren via YouTube de wereld over gaat. Eventjes weer meer kreunprins dan kroonprins. Altijd geestig als een hoogwaardigheidsbekleder zich verspreekt en als het ook nog dubbelzinnig is, is het helemaal goed. Raar dat zo’n jongen zo’n lullig toespraakje niet even op zijn hotelkamer op zijn Spaanstalige echtgenote uitprobeert. Of zal hij dat gedaan hebben en is dit een grapje van Máxima? Dat ze de koninklijke poppenkast helemaal beu is en zin had in een gezond beetje leven in de brouwerij. Even lachen om de onzin.

Je bent kroonprinses van een landje dat minder inwoners heeft dan de stad die je bezoekt en je ziet aan de burgemeester dat hij je weliswaar intensief gegoogled heeft, maar dat hij eigenlijk nog steeds geen idee heeft wie hij voor zich heeft. Als je weg bent is hij je vergeten. Onderhand hangen je man en je schoonmoeder de hele dag aan de lijn met de RVD omdat de Quote zich 200 miljoen vergist heeft en zelf zit je uren met de Ikea-catalogus op schoot omdat je gordijnen voor je nieuwe stacaravan in Mozambique moet uitzoeken. Achter je loopt de minister van Buitenlandse Zaken je heel burgerlijk om de haverklap te fotograferen met zijn telefoon en die foto’s twittert hij naar zijn vrienden. Net als dat hij zijn aanhang om het kwartier vertelt wat je eet, wat je drinkt, wat je laat staan en hoe vaak je naar het toilet gaat. Tussendoor belt hij met partijgenoten over de politieke situatie in het land. De premier heeft net als de minister van Financiën geen trek in de Kamerdebatten over de AOW en de oppositie maakt elkaar ondertussen uit voor alles wat lelijk is. Wilders is beledigd dat hij door Pechtold extreem-rechts genoemd is. Hij vindt zichzelf namelijk veel rechtser. Maxime Verhagen vraagt zich ondertussen af hoe hij Wilders aan een Mexicaan moet uitleggen. Hoe vertel je zonder lachen dat deze populaire politicus zich serieus bezighoudt met een liedje van Kinderen voor Kinderen van zestien jaar geleden omdat daar een aantal keren „Allah Akbar” in gezongen wordt? Leg dat maar eens uit. Onderhand is Trix boos omdat is uitgelekt dat haar vader al veel eerder lid was van een zweefliegclub dan Juliana en al ver voor Greet Hofmans een vreemdsoortige wierookstokjeszwaaier via de achterdeur paleis Soestdijk binnen had geloodst. Christina belt paniekerig naar Mexico omdat het bankgeheim in Liechtenstein wordt opgeheven. Daar heeft zij haar via Guernsey weggesluisde miljoenen gestald en zij heeft geen zin dat die worden opgespoord door een iets te moralistische staatssecretaris. Wel leuk dat de man die op het zwarte geld van de rijken jaagt De Jager heet. Het zijn in het geval van Christina oude steekpenningen die Bernhard aan haar heeft nagelaten. Onderhand hoort Máxima dat SBS en RTL schuld bekend hebben in de zaak rond de belspelletjes door hun illegaal verkregen woekerwinst terug te betalen. Gelukkig heeft hoofdverdachte Fons van Westerloo werk gevonden bij Wakker Nederland van de oh zo nette Telegraaf en daar zal hij pleiten voor meer fatsoen op de Nederlandse televisie. Op het moment dat Máxima de straalverbinding met Nederland wil gebruiken om de prinsesjes welterusten te zeggen moet ze even wachten omdat deze gebruikt wordt door royaltyjournalist Peter van der Vorst, die live in RTL Boulevard een ruzie bijlegt met zijn roddelcollegaatje Albert Verlinde. Ze hebben elkaar vorige week op de redactie met hun handtasjes gemept. Máxima kijkt op afstand toe en weet dat Nederland dusdanig geëmancipeerd is dat je om dit soort valse nichtenruzies niet mag lachen. Maar ze kan het nu echt niet helpen. Wat een schoolreisje, denkt ze en weet niet of ze heel hard een boer of een windje wil laten. Het liefst allebei tegelijk.

    • Youp van ’t Hek